czy w takim przypadku przysługuje kosiniakowe?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 sie 2016, 18:08

Mąż pracuje za granicą na umowie o pracę, ja w PL na umowy o dzieło/zlecenia. Nie mam prawa do zasiłku macierz. z ZUS. Nie jestem zarejestrowana w UP.

Planuję złożyć wniosek o kosiniakowe - ale zastanawiam się w jaki sposób będzie weryfikowane czy naprawdę pracuję na polskie umowy? Czy ja powinnam jakoś to udowodnić i coś dołączyć do wniosku?

Domyślam się, że przy tej okazji będzie też sprawdzany mój mąż czy on w tamtym kraju UE nie zamierza brać "macierzyńskiego"?

Bardzo proszę o pomoc.
kikusia

Napisano: 16 sie 2016, 21:44

Przede wszystkim nie możesz wykonywać pracy, która uniemożliwia sprawowanie opieki nad dzieckiem. Tak więc, umowa zlecenie / o dzieło raczej nie przejdzie. Poza tym Twój wniosek będzie musiał rozpatrzyć ROPS, ze względu na przebywanie męża za granicą.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2016, 12:21

Tak, jasne. Może się źle wyraziłam - do czasu porodu będę pracować na umowy o dzieło/zlecenia, potem z oczywistych względów przestanę. I chodzi mi o to jak to będzie sprawdzane czy faktycznie w takim trybie pracowałam? Urząd Skarbowy czy odprowadzałam podatki w PL?

Odnośnie pracy męża - tak, wiem o tym, dziękuję.
noteev pisze:Przede wszystkim nie możesz wykonywać pracy, która uniemożliwia sprawowanie opieki nad dzieckiem. Tak więc, umowa zlecenie / o dzieło raczej nie przejdzie. Poza tym Twój wniosek będzie musiał rozpatrzyć ROPS, ze względu na przebywanie męża za granicą.
kikusia

Napisano: 17 sie 2016, 12:34

Ale przy rodzicielskim nikt nie będzie sprawdzał Twoich dochodów, tylko czy sprawujesz opiekę nad dzieckiem...We wniosku oświadczysz, że nie pracujesz, nie pobierasz macierzyńskiego i wszystko.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2016, 14:09

Rozumiem. Myślałam, że może być sprawdzane np. czy z ZUS przysluguje mi macierzyński, albo coś innego w US...
Dziękuję za odpowiedź.
noteev pisze:Ale przy rodzicielskim nikt nie będzie sprawdzał Twoich dochodów, tylko czy sprawujesz opiekę nad dzieckiem...We wniosku oświadczysz, że nie pracujesz, nie pobierasz macierzyńskiego i wszystko.
kikusia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x