czy weryfikujecie? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 19 maja 2014, 15:36

kronos79 prosze podpowiedz w jaki sposób weryfikujecie:
a)dzwonicie/ piszecie pismo do wnioskodawcy i pytacie czy uzyskał prawo do DP?
B)wysyłacie zapytanie do ZUS/ KRUS?
anjaasja

Napisano: 19 maja 2014, 15:42

ja nie kronos ale u nas b) ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 22:32

czy ustawa nam nakazuje weryfikację ???? nie
to strona ma zgłosić o czym jest przecież otym informowana przy składaniu wniosku
szpieg z krainy D

Napisano: 19 maja 2014, 23:02

przy składaniu wniosku i w decyzji w pouczeniu mamy wytłuszczone ze zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielegnacyjnego. więc strona powinna nas poinformowac to jest w jej interesie aby potem nie zwracała
anjaasja

Napisano: 20 maja 2014, 8:42

my sprawdzamy, ZUS nas nie informuje, ale KRUS nas informuje jak przyznaje dodatek pielęgnacyjny,
wiem, że to osoba musi zwrócić nienależnie pobrany ZP, ale my musimy przeprowadzić całą papierologię i dlatego, żeby zaoszczędzić sobie pracy to sprawdzamy
bogusik

Napisano: 20 maja 2014, 8:48

anjaasja pisze:przy składaniu wniosku i w decyzji w pouczeniu mamy wytłuszczone ze zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielegnacyjnego. więc strona powinna nas poinformowac to jest w jej interesie aby potem nie zwracała
Oczywiście. Pełna zgoda. Powinna. Tyle, ze kiedy tego nie zrobi, sytuacja się gmatwa. Miałem wiele spraw w SKO, które powołując sie na orzeczenia sądów utrąca moją decyzję o zwrocie, bo w ich mniemaniu o nienależnie pobranych świadczeniach można mówić wyłącznie w sytuacji, gdy osobie która pobrała te świadczenia można przypisac winę. A potem dostaję laurkę o 75 latkach, którzy sa schorowani, nie pamiętają, co podpisywali 6 lat temu i winy im przypisac nie można.
O tym, że dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobom uprawnionym do świadczeń zusowskich/krusowskich po ukończeniu 75 roku życia organ wie z urzędu. Czyli po ukończeniu 75 roku życia powstaje wątpliwość co do dalszego spełniania przesłanek, którą organ powinien rozwiać. Taką z grubsza interpretację przedstawił NIK mojemu zaprzyjaźnionemu Ośrodkowi i ja w niej nie dostrzegam luki. NIK poszedł dalej, zarzucając że inne osoby nie są weryfikowane pod kątem uzyskania prawa do dodatku pielęgnacyjnego. Ja do dziś nie bardzo wpadłem jak to technicznie zrobić, bo 2000 wniosków o udostępnienie danych do ZUSu nie uśmiecha mi się kierować.
Ale ja broń boże nie zmuszam was do robienia tego, każdy odpowiada za swoje podwórko.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2014, 9:01

bogusik tzn. że każdą osobę która ubiega się u Was o z-k pielęgnacyjny sprawdzacie w ZUS i KRUS? czy tylko osoby które są Waszymi świadczeniobiercami i w trakcie pobierania z-ku kończą 75 lat.
encypency

Napisano: 20 maja 2014, 9:13

encypency pisze:bogusik tzn. że każdą osobę która ubiega się u Was o z-k pielęgnacyjny sprawdzacie w ZUS i KRUS? czy tylko osoby które są Waszymi świadczeniobiercami i w trakcie pobierania z-ku kończą 75 lat.
My sprawdzamy 75 latków. Na etapie składania wniosków wyłącznie w przypadku gdy mamy wątpliwość - np o ZP ubiega się osoba w wieku emerytalnym przedstawiając orzeczenie ZUS i 75 latków .
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2014, 9:24

ja mam taką sytuacje Pani 75 letnia złożyła wniosek o z-k piel. z tytułu wieku (brak świadczenia/DODATKU z ZUS/KRUS) ZMARŁ JEJ MĄŻ I OTRZYMAŁA RENTĘ PO MĘŻU I DODATEK PIELĘGNACYJNY(O CZYM NAS NIE POINFORMOWAŁA) wYCHODZI NA TO ŻE MY CO JAKIŚ CZAS POWINNIŚMY SPRAWDZAĆ TE OSOBY CZY CZASAMI NIE NABYŁY PRAWA DO DODATKU PIELĘGNACYJNEGO. nIE WYSTARCZY TYLKO RAZ WYSTĄPIĆ Z WNIOSKIEM DO KRUS/ ZUS bo sytuacja w każdej chwili może ulec zmianie. Wiec ile razy powinnismy rozwiązywać te wątpliwość czy osoba po 75 r. życia nie nabyła prawa do dodatku?
encypency

Napisano: 20 maja 2014, 9:40

encypency pisze:ja mam taką sytuacje Pani 75 letnia złożyła wniosek o z-k piel. z tytułu wieku (brak świadczenia/DODATKU z ZUS/KRUS) ZMARŁ JEJ MĄŻ I OTRZYMAŁA RENTĘ PO MĘŻU I DODATEK PIELĘGNACYJNY(O CZYM NAS NIE POINFORMOWAŁA) wYCHODZI NA TO ŻE MY CO JAKIŚ CZAS POWINNIŚMY SPRAWDZAĆ TE OSOBY CZY CZASAMI NIE NABYŁY PRAWA DO DODATKU PIELĘGNACYJNEGO. nIE WYSTARCZY TYLKO RAZ WYSTĄPIĆ Z WNIOSKIEM DO KRUS/ ZUS bo sytuacja w każdej chwili może ulec zmianie. Wiec ile razy powinnismy rozwiązywać te wątpliwość czy osoba po 75 r. życia nie nabyła prawa do dodatku?
To jest właśnie ta kwestia, w której się rozmijam z NIK, bo zmiany mogą wychodzić przecież w każdej chwili.
Ewentualne nasze działania bynajmniej nie zwalniają klientów z obowiązku informowania organu o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do świadczeń.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x