taka sytuacja: wrześniowy wniosek o fundusz-odmowa. w międzyczasie rodzina utraciła dochód i w grudniu ponownie złożono wniosek więc wydaję decyzję przyznającą od grudnia ale mam informację że w międzyczasie Komornik pobrane od dłużnika pieniądze przesłał na konto wierzycielki czy mam żądać zwrotu przez nią pieniędzy na konto komornika?? ale tylko za grudzien i styczeń?? od komornika wiem że różne są praktyki OPS jedne każą wracać inne nie
ja bym zrobił tak: jezeli decyzja obowiązuje od grudnia a rodzina dostała alimenty od KOmornika za grudzień i już styczeń kazałbym oddac tą kase do Komornika, albo wzioł oswiadczenie że FA chce od lutego
kiedy wydana decyzja??? czy sa jakieś należności wierzyciela alimentacyjnego?? jeśli komornik jeszcze nie miał na reku Twojej decyzji to może przekazywac pieniązdze na poczet nalezności wierzyciela i bieżących świadczeń, wierzycielka dopóki nie odebrała decyzji może je przyjmować i to nie są NP
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim