czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?
Re: czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?
My wpisujemy art.108 Kpa - kontrolna nie czepiała się tego.
Re: czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?
A nam kazano dodatkowo uzasadnić na czym polega ten słuszny interes strony. Nie wiem czy dobrze robię, ale wpisuję w nawiasie np. niski dochód, wielodzietność, brak stałej pracy dla wnioskodawczyni itp.
Jeśli się tyczy art. 130 par 4 Ponadto decyzja podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania, gdy jest zgodna z żądaniem wszystkich stron. Także chyba decyzje jakie przyznajemy nie są zgodne z żądaniem strony (osoba zawsze spodziewa sie wiecej niż my przyznajemy, a są to kwoty w granicach 100 zł , często słyszymy na co te grosze??????), dlatego piszemy art.108
Ja stosuję ten przepis np. w przypadku udzielenia pomocy w formie dożywiania dzieci w szkole, jeżeli wnioskodawca ubiega się wyłącznie o taką pomoc.
BEZ OBAWY WPISUJCIE 108 KPA (nasza była kierowniczka tak kazała robić, a ona się naprawdę na tym znała i też jestem po szkoleniu z KPA)
108 to już jest kaliber:) bezpieczniej jest wpisywać 130, decyzja jest zgodna z żądaniem strony, ubiegał się o pomoc, takową otrzymał, a co do wysokości....zawsze można ją rozsądnie uzasadnić
Kontrolowali nas z Urzędu Wojewódzkiego w tamtym roku .Zarzucili, że nie można tak jak to robiliśmy nadawać rygoru w każdym przypadku .Uważali że tylko w nielicznych i to trzeba uzasadnić.
ja słyszałam podobną opinię od prawnika
u nas 108 w przypadku dożwiania dzieci w szkole, usług opiekuńczych i specjalistycznych i we wszystkich przypadkah gdzie realizacja świadczenia zaczyna się przed uprawomocnieniem decyzji
Oprócz czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne? - Wzory pism przeczytaj również:
Hallo- pilne
Prokuratura
zmiana stanu cywilnego
czy może być taka podstawa do zasi.rodzin.
prosze o pomoc ważne :(
wniosek o zatrzymanie prawa jazdy
decyzja zasiłek pielęgnacyjny- 75 lat
Upoważnienie!!
Pełnomocnik do spraw doręczeń
RYCZŁT
czy ktokolwiek ma jeszcze decyzje na umorzenie postepowania
wzór wniosku o podjęcie działań wobec dłuznika
Pomocy Sąd okręgowy
nadanie nazwiska dziecku matki męża
FA Decyzja uchylajaca-skreślenie z listy uczniów
zobowiązanie do zarejestrowania w PUP