czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?

Wybrane tematy:
Informacja o przyznaniu świadczenia pieniężnego Ukraina Wzór decyzji przyznającej zasiłek rodzinny + dodatki ZŁOTÓWKA ZA ZŁOTÓWKĘ CV i adres Wzór umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych do AOON ZUS - pismo o zaprzestaniu płacenia skł. em-rent. Wniosek o udostepnienie dokumentacji medycznej
~Ala

Re: czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?

Post autor: ~Ala »

My wpisujemy art.108 Kpa - kontrolna nie czepiała się tego.
~:)

Re: czy wpisujecie art. 108 kpa - rygor natychmiastowej wykonalności w dec. przyznającej świadczenia pieniężne?

Post autor: ~:) »

A nam kazano dodatkowo uzasadnić na czym polega ten słuszny interes strony. Nie wiem czy dobrze robię, ale wpisuję w nawiasie np. niski dochód, wielodzietność, brak stałej pracy dla wnioskodawczyni itp.
~EWA

Post autor: ~EWA »

Jeśli się tyczy art. 130 par 4 Ponadto decyzja podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania, gdy jest zgodna z żądaniem wszystkich stron. Także chyba decyzje jakie przyznajemy nie są zgodne z żądaniem strony (osoba zawsze spodziewa sie wiecej niż my przyznajemy, a są to kwoty w granicach 100 zł , często słyszymy na co te grosze??????), dlatego piszemy art.108
~:)

Post autor: ~:) »

Ja stosuję ten przepis np. w przypadku udzielenia pomocy w formie dożywiania dzieci w szkole, jeżeli wnioskodawca ubiega się wyłącznie o taką pomoc.
~Kinga

Post autor: ~Kinga »

BEZ OBAWY WPISUJCIE 108 KPA (nasza była kierowniczka tak kazała robić, a ona się naprawdę na tym znała i też jestem po szkoleniu z KPA)
~ola

Post autor: ~ola »

108 to już jest kaliber:) bezpieczniej jest wpisywać 130, decyzja jest zgodna z żądaniem strony, ubiegał się o pomoc, takową otrzymał, a co do wysokości....zawsze można ją rozsądnie uzasadnić
~marius

Post autor: ~marius »

Kontrolowali nas z Urzędu Wojewódzkiego w tamtym roku .Zarzucili, że nie można tak jak to robiliśmy nadawać rygoru w każdym przypadku .Uważali że tylko w nielicznych i to trzeba uzasadnić.
[uzytkownik usuniety]

Post autor: [uzytkownik usuniety] »

ja słyszałam podobną opinię od prawnika
~zzzz

Post autor: ~zzzz »

u nas 108 w przypadku dożwiania dzieci w szkole, usług opiekuńczych i specjalistycznych i we wszystkich przypadkah gdzie realizacja świadczenia zaczyna się przed uprawomocnieniem decyzji
ODPOWIEDZ