Czy wprowadzacie do Sygnity?
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Czy wprowadzacie do Sygnity?
Czy jeśli jesteście OWD i otrzymacie od innego organu wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, to czy wprowadzacie do systemu:
1. wniosek o podjęcie działań (poprzednia osoba zajmująca się FA wprowadzała ten wniosek tylko wtedy kiedy my kierowaliśmy wniosek o podjecie działań do innego organu czyli gdy byliśmy OWW),
2. wniosek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego? wyskakuje informacja, że to nieaktualny wniosek (domyślam się, że wykorzystywano go wtedy kiedy wywiady robili pracownicy socjalni)
3. czy jeśli nie wprowadzacie tych danych do systemu to czy wtedy ręcznie liczycie podjęte działania wobec dłużników do sprawozdania? Czy system tylko zaczytuje do sprawozdania tylko zakończone postępowania, kiedy są efekty? typu wszczęcie postępowania, uznanie za uchylającego się, wniosek o ściganie, zabrane prawo jazdy?
Podpowiedzcie proszę, bo pierwsze sprawozdanie przede mną.
1. wniosek o podjęcie działań (poprzednia osoba zajmująca się FA wprowadzała ten wniosek tylko wtedy kiedy my kierowaliśmy wniosek o podjecie działań do innego organu czyli gdy byliśmy OWW),
2. wniosek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego? wyskakuje informacja, że to nieaktualny wniosek (domyślam się, że wykorzystywano go wtedy kiedy wywiady robili pracownicy socjalni)
3. czy jeśli nie wprowadzacie tych danych do systemu to czy wtedy ręcznie liczycie podjęte działania wobec dłużników do sprawozdania? Czy system tylko zaczytuje do sprawozdania tylko zakończone postępowania, kiedy są efekty? typu wszczęcie postępowania, uznanie za uchylającego się, wniosek o ściganie, zabrane prawo jazdy?
Podpowiedzcie proszę, bo pierwsze sprawozdanie przede mną.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: Czy wprowadzacie do Sygnity?
Ja liczę ręcznie - ja jak przyszłam to nic nie było wprowadzane i wszystko pisane w wordzie, ale z chęcią się dowiem jak to poprawnie wprowadzać do Sygnity
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
To dokładnie tak jak ja, teraz zastanawiam się czy tak powinno być.
Nie bardzo lubię liczyć na piechotę skoro można wprowadzać dane, generować automatycznie pisma (np. wezwanie na wywiad), a przede wszystkim mieć ślad w systemie, bo jak za jakieś 5 lat ktoś o coś zapyta to nie będę łazić do archiwum tylko zerknę w system i wszystko wyjdzie co i jak po kolei.
Nie bardzo lubię liczyć na piechotę skoro można wprowadzać dane, generować automatycznie pisma (np. wezwanie na wywiad), a przede wszystkim mieć ślad w systemie, bo jak za jakieś 5 lat ktoś o coś zapyta to nie będę łazić do archiwum tylko zerknę w system i wszystko wyjdzie co i jak po kolei.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
czy ktos wproawdza wszystko do systemu sygnity czy w wordzie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Ja zrobiłam sobie ewidencję w excelu i wszystko na bieżąco wprowadzam i mogę sobie sprawdzić wstecz
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
A wprowadzacie wszystkie pisma jakie dostajecie do danego dłużnika? Jak dostaniecie np. pismo od komornika o zajęciu wierzytelności to też? jak to wprowadzacie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Takie pisma po prostu wpinam do teczki i tyleAlalala pisze: 07 kwie 2025, 9:00 A wprowadzacie wszystkie pisma jakie dostajecie do danego dłużnika? Jak dostaniecie np. pismo od komornika o zajęciu wierzytelności to też? jak to wprowadzacie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, CP, DG, SW,
- Kontakt:
Pracuję na FA od sierpnia 2024. Nigdy wnioski o podjęcie nie były wprowadzane, decyzje czy inne pisma robione w wordzie (dotyczące dłużnika). Obecnie od stycznia 2025 wprowadzam, i robiąc sprawozdanie kwartalne nie muszę liczyć nic ręcznie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, CP, DG, SW,
- Kontakt:
Mam taki sam system pracy. Rejestruję tylko w korespondencji i dopinam do teczki dłużnika.
Oprócz Czy wprowadzacie do Sygnity? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
jakie działania gdy dłuznik w zakładzie karnym
wpłaty komornicze
Czy wszczynać postępowanie????
sprawozdanie informacja o BIG
jeden dłużnik dwa wnioski o podjecie działań
FA a urlop wychowawczy
FA
wypłata FA a pobrane alimenty
czy zwrócić prawo jazdy?
trudny przypadek jak skończyć postepowanie z dłużnikiem
zawiadomienie do prokuratury
decyzja uchylajacy