Czy wydać decyzję o uchylającym się? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 lut 2018, 12:20

Podpowiedzcie proszę co w takiej sytuacji, gdy dłużnik stawił się na wywiad i zarejestrował w PUP. Wysłałam informację do komornika i OWW o podjętych działaniach. Poinformowałam PUP o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika. Teraz otrzymałam informację z PUP, że dłużnik został wykreślony z rejestru osób bezrobotnych na skutek niestawienia się w wyznaczonym terminie bez podania przyczyny niestawiennictwa. Wezwałam go zatem do złożenia wyjaśnień. Nie stawił się oczywiście. Czy teraz mam wszcząć od nowa postępowanie w sprawie uznania go za uchylającego i wydać decyzję? Czy to , że został wyrejestrowany daje mi podstawę do wydania decyzji? A 50% też nie płacił.
PatiS83
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 13:27
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny.

Napisano: 23 lut 2018, 13:19

Ja miałam taką sytuację i po konsultacjach ponownie zobowiązałam dłużnika do zarejestrowania w PUP bo teraz pasuje art. 5 ust. 2 pkt 1 ustawy, bo dłużnik nie może wywiązać się ze swoich zobowiązań z powodu braku zatrudnienia:)
a wszczyna się postępowanie gdy uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu, złożenie oświadczenia, zarejestrowania się w PUP lub odmówi przyjęcia propozycji pracy. A żadna z tych sytuacji teraz nie zaistniała, bo wywiadu udzielił, oświadczenie było, zarejestrował się, nie odmówił propozycji pracy.
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 23 lut 2018, 13:49

Dzięki za odpowiedź :) Ja też właśnie mam takie wątpliwości. Tak jak piszesz stawił się na wywiad, zarejestrował się, nie odmówił przyjęcia pracy. Z drugiej strony olał sprawę i wyrejestrowali go w PUP czyli nie robi nic, żeby płacić alimenty. Teraz przez to ma okres karencji do końca marca. Nie stawił się na wezwanie celem złożenia wyjaśnień. Mam wątpliwości czy mam to tak zostawić i nic z tym nie robić... Może jeszcze ktoś miał podobny problem
PatiS83
Praktykant

Napisano: 23 lut 2018, 14:13

ma karencję ale jako poszukujący pracy i tak może się zarejestrować:)
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 23 lut 2018, 15:06

Tak, właśnie zrobię. Dzięki :D
PatiS83
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x