Witam, dłużnik zwrócił sie z wnioskiem o umorzenie zaliczki alimentacyjnej, mam wywiad środowiskowy, że gościu choruje, leczy się itd itp. Czy w ogóle jest opcja żeby umorzyć zaliczkę czy nie?? Ktoś umarzał???
1. brak podstaw do zrobienia wywiadu;
2. a gdzie mieszka wierzyciel?
Polecam wyrok:
Wyrok
Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie
z dnia 17 października 2017 r.
I OSK 3474/15
Umorzenie należności z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych
"zgodnie z brzmieniem art. 30 ust. 2 organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną".
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
właśnie na podstawie tego art. art. 30 ust. 2, ale uwzględniając sytuację dochodową, zdrowotną i rodzinną to musi chyba socjalny zrobić wywiad środowiskowy, żebym wiedziała jaką on ma sytuację...
Ok, zrobię rozeznanie.
Wierzycielka była kiedyś z mojej gminy i brała zaliczkę u nas więc dłużnik chce umorzenia tych zaległości. To po co mam pakować w kopertę tą prośbę??
no dobra reasumując, czy umorzyłbyś zaliczkę czy nie?? czytałam gdzieś na forum, że nie powinno się umarzać, bo ktoś miał kontrolę i powiedzieli, że to sa państwowe pieniadze i dłużnik musi je oddać