czy wyrównać rehabilitacje za stary okres zas. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 05 lis 2014, 14:44

my oczywiście wyrównujemy. Zakończenie okresu zasiłkowego nie ma tutaj nic do rzeczy...
kajka...

Napisano: 05 lis 2014, 15:54

kb pisze:ustala sie od miesiaca zlozenia wniosku na komisje
Tak, ale świadczenia przyznaje się na wniosek. A ZR z dodatkami przyznaje się na okres zasiłkowy. Jak mogę wyrównać dodatek do ZR o który strona na dany okres nie wnioskowała? Jeśli mam wniosek i dodatek skończył się w trakcie minionego okresu to wtedy oczywiście - zmieniam swoją decyzję i przyznaję dodatek do końca okresu. Ale bez wniosku tego nie zrobię. A wniosek który dotyczy ZR np. na okres od 1 listopada 2014 obejmuje dodatek od 1 listopada 2014 jak dla mnie - nie miałem takiego przypadku jeszcze, ale tak bym właśnie zrobił.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 16:10

w takim razie podpadasz pod nierowne traktowanie obywateli;-) klient o swiadczenie wnioskuje wtedy kiedy moze o nie wnioskowac - czyli po uzyskaniu orzeczenia, a to co ma zlozyc,zebys mu ustalil we wlasciwy sposob - czyli od miesiaca zlozenia wniosku na komisje - swiadczenie, to juz twoje zadanie..chcesz to przyjmuj dwa wnioski,ale nie pozbawiaj go prawa do czegos tylko dlatego,ze skonczyl sie jeden a zaczal drugi okres zasilkowy...gdyby tak mialo byc,ze tylko w obrebie okresu zasilkowego jest mozliwe wyrownanie to ustawodawca zawarl by taki warunek w ustawie;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 16:49

Iks pisze:
kb pisze:ustala sie od miesiaca zlozenia wniosku na komisje
Tak, ale świadczenia przyznaje się na wniosek. A ZR z dodatkami przyznaje się na okres zasiłkowy. Jak mogę wyrównać dodatek do ZR o który strona na dany okres nie wnioskowała? Jeśli mam wniosek i dodatek skończył się w trakcie minionego okresu to wtedy oczywiście - zmieniam swoją decyzję i przyznaję dodatek do końca okresu. Ale bez wniosku tego nie zrobię. .
dlatego ja przyjmuję trzy wnioski teraz na "stare" okresy
ew@1

Napisano: 05 lis 2014, 16:50

kb pisze:podpadasz pod nierowne traktowanie obywateli;-)
Sue me ;) Pretensje do ustawodawcy.
kb pisze:chcesz to przyjmuj dwa wnioski
Na zakończone okresy zasiłkowe?
kb pisze:gdyby tak mialo byc,ze tylko w obrebie okresu zasilkowego jest mozliwe wyrownanie to ustawodawca zawarl by taki warunek w ustawie;-)
Ustawodawca zmieniając art 24. ust 2a pewnie w ogóle nie myślał o dodatku KIR tylko o tym co było zawsze + nowe świadczenia opiekuńcze i programy rządowe. Prawdo do dodatku zależne jest od prawa do ZR w tym wypadku równie mocno jak i od niepełnosprawności, a przyznanie ZR, składanie wniosków, okresy zasiłkowe i wszystko inne jest dokładnie w ustawie określone. SZO też byś wyrównała poza okres zasiłkowy? Dajmy na to, osoba w listopadzie dostaje orzeczenie i wnioskuje na SZO, wniosek na komisję składała w kwietniu - wyrównasz? Bez wniosku, dochodów za poprzedni rok itd. ? A co z ZR i rozpoczęciem roku dla 22 latka z orzeczeniem które otrzymuje teraz, a wniosek składał w sierpniu 2014? Wyrównasz?

A generalnie, jak dla mnie po to właśnie art. 24 ma też ustęp 1. Nie można stosować 2a olewając jednocześnie 1:
UŚR art 24 ust. 1 pisze:Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14–16 i art. 17.
Nie widzę wyłączenia 16a i 13. A skoro na okres zasiłkowy to od jego początku do jego końca.
kb pisze:ale nie pozbawiaj go prawa do czegos tylko dlatego,ze skonczyl sie jeden a zaczal drugi okres zasilkowy...
To proszę, przyjmij wniosek na ZR na okres zasiłkowy który się skończył kilka dni temu. Nie pozbawiaj go prawa do czegoś tylko dlatego, że skończył się jeden a zaczął drugi okres zasiłkowy... oh, wait! Ustawa nie pozwala :/
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 16:53

ew@1 pisze:dlatego ja przyjmuję trzy wnioski teraz na "stare" okresy
No to już prędzej, ale też tak nie do końca. Na pewno w takiej sytuacji jeśli dam odmowę to polecę odwołanie - jak dla mnie ustawa nie pozwala w tej sytuacji wyrównać świadczenia i inaczej się tego zinterpretować nie da.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 18:45

twoje argumenty nie przemawiaja do mnie:) ale zalozmy, ze bede chciala,zeby przemowily...co zrobisz w takim przykladzie:
klient w okresie zasilkowym 2013/14 wnioskowal o ksztalcenie i rehabilitacje i przyznales mu do konca waznosci orzeczenia - do lipca 2014...klient w sierpniu zlozyl wniosek o nowe orzeczenie,troche trwalo -- PCPR wydal orzeczenie w listopadzie i klient w te dyrdy przybiegl do ciebie z tym orzeczeniem - jemu tez nie wyrownasz tak?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 8:50

kb pisze:twoje argumenty nie przemawiaja do mnie:)
Aha. Czyli art. 24 ust. 1 ustawy, do Ciebie nie przemawia - spoko ;)
kb pisze: jemu tez nie wyrownasz tak?
Wyrównam, bo w poprzednim okresie zasiłkowym wnioskował o ten dodatek. Ze dwa dni temu miałem taki przypadek.

A Ty mi odpowiedz na to jeśli możesz:
SZO też byś wyrównała poza okres zasiłkowy? Dajmy na to, osoba w listopadzie dostaje orzeczenie i wnioskuje na SZO, wniosek na komisję składała w kwietniu - wyrównasz? Bez wniosku, dochodów za poprzedni rok itd. ? A co z ZR i rozpoczęciem roku dla 22 latka z orzeczeniem które otrzymuje teraz, a wniosek składał w sierpniu 2014? Wyrównasz?
Chociaż to SZO ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 10:46

szo wyrownam jesli klient bedzie spelnial wszystkie przeslanki od kwietnia:) zeby ustalic czy od kwietnia do pazdziernika je spelnial,bedzie musia zlozyc drugi wniosek z dochodami za 2012
ZR i rrs dla 22 -latka z orzeczeniem nie wyrownam bo zasilek rodzinny i ten dodatek nie sa swiadczeniami uzaleznionymi od niepelnosprawnosci - wiec prawo do nich bede ustalac od miesiaca zawnioskowania u mnie o nie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 11:15

kb pisze:bedzie musia zlozyc drugi wniosek z dochodami za 2012
Tyle, że w listopadzie już nie może jakby. Niestety - art. 24 ust. 1 w dalszym ciągu obowiązuje i stosowanie ust. 2a nie może powodować olewania tego pierwszego ;) SZO - czy tego chcemy, czy nie, jest świadczeniem przyznawanym na okres zasiłkowy, więc od 1 listopada do 31 października. Te dwa przepisy są równoważne. Nie możesz ich stosować wybiórczo - tym bardziej, że ustawodawca wskazał które ze świadczeń nie są przyznawane na okres zasiłkowy.
art. 24 ust. 1 pisze: [...]z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14–16 i art. 17.
No przykro mi, ale ani SZO, ani KiR nie jest wyłączone. Możemy wyrównać świadczenie, ale zawsze w granicach okresu zasiłkowego z wszystkimi tego konsekwencjami.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x