Tak, ale świadczenia przyznaje się na wniosek. A ZR z dodatkami przyznaje się na okres zasiłkowy. Jak mogę wyrównać dodatek do ZR o który strona na dany okres nie wnioskowała? Jeśli mam wniosek i dodatek skończył się w trakcie minionego okresu to wtedy oczywiście - zmieniam swoją decyzję i przyznaję dodatek do końca okresu. Ale bez wniosku tego nie zrobię. A wniosek który dotyczy ZR np. na okres od 1 listopada 2014 obejmuje dodatek od 1 listopada 2014 jak dla mnie - nie miałem takiego przypadku jeszcze, ale tak bym właśnie zrobił.kb pisze:ustala sie od miesiaca zlozenia wniosku na komisje
dlatego ja przyjmuję trzy wnioski teraz na "stare" okresyIks pisze:Tak, ale świadczenia przyznaje się na wniosek. A ZR z dodatkami przyznaje się na okres zasiłkowy. Jak mogę wyrównać dodatek do ZR o który strona na dany okres nie wnioskowała? Jeśli mam wniosek i dodatek skończył się w trakcie minionego okresu to wtedy oczywiście - zmieniam swoją decyzję i przyznaję dodatek do końca okresu. Ale bez wniosku tego nie zrobię. .kb pisze:ustala sie od miesiaca zlozenia wniosku na komisje
Sue mekb pisze:podpadasz pod nierowne traktowanie obywateli;-)
Na zakończone okresy zasiłkowe?kb pisze:chcesz to przyjmuj dwa wnioski
Ustawodawca zmieniając art 24. ust 2a pewnie w ogóle nie myślał o dodatku KIR tylko o tym co było zawsze + nowe świadczenia opiekuńcze i programy rządowe. Prawdo do dodatku zależne jest od prawa do ZR w tym wypadku równie mocno jak i od niepełnosprawności, a przyznanie ZR, składanie wniosków, okresy zasiłkowe i wszystko inne jest dokładnie w ustawie określone. SZO też byś wyrównała poza okres zasiłkowy? Dajmy na to, osoba w listopadzie dostaje orzeczenie i wnioskuje na SZO, wniosek na komisję składała w kwietniu - wyrównasz? Bez wniosku, dochodów za poprzedni rok itd. ? A co z ZR i rozpoczęciem roku dla 22 latka z orzeczeniem które otrzymuje teraz, a wniosek składał w sierpniu 2014? Wyrównasz?kb pisze:gdyby tak mialo byc,ze tylko w obrebie okresu zasilkowego jest mozliwe wyrownanie to ustawodawca zawarl by taki warunek w ustawie;-)
Nie widzę wyłączenia 16a i 13. A skoro na okres zasiłkowy to od jego początku do jego końca.UŚR art 24 ust. 1 pisze:Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14–16 i art. 17.
To proszę, przyjmij wniosek na ZR na okres zasiłkowy który się skończył kilka dni temu. Nie pozbawiaj go prawa do czegoś tylko dlatego, że skończył się jeden a zaczął drugi okres zasiłkowy... oh, wait! Ustawa nie pozwala :/kb pisze:ale nie pozbawiaj go prawa do czegos tylko dlatego,ze skonczyl sie jeden a zaczal drugi okres zasilkowy...
No to już prędzej, ale też tak nie do końca. Na pewno w takiej sytuacji jeśli dam odmowę to polecę odwołanie - jak dla mnie ustawa nie pozwala w tej sytuacji wyrównać świadczenia i inaczej się tego zinterpretować nie da.ew@1 pisze:dlatego ja przyjmuję trzy wnioski teraz na "stare" okresy
Aha. Czyli art. 24 ust. 1 ustawy, do Ciebie nie przemawia - spokokb pisze:twoje argumenty nie przemawiaja do mnie:)
Wyrównam, bo w poprzednim okresie zasiłkowym wnioskował o ten dodatek. Ze dwa dni temu miałem taki przypadek.kb pisze: jemu tez nie wyrownasz tak?
Chociaż to SZOSZO też byś wyrównała poza okres zasiłkowy? Dajmy na to, osoba w listopadzie dostaje orzeczenie i wnioskuje na SZO, wniosek na komisję składała w kwietniu - wyrównasz? Bez wniosku, dochodów za poprzedni rok itd. ? A co z ZR i rozpoczęciem roku dla 22 latka z orzeczeniem które otrzymuje teraz, a wniosek składał w sierpniu 2014? Wyrównasz?
Tyle, że w listopadzie już nie może jakby. Niestety - art. 24 ust. 1 w dalszym ciągu obowiązuje i stosowanie ust. 2a nie może powodować olewania tego pierwszegokb pisze:bedzie musia zlozyc drugi wniosek z dochodami za 2012
No przykro mi, ale ani SZO, ani KiR nie jest wyłączone. Możemy wyrównać świadczenie, ale zawsze w granicach okresu zasiłkowego z wszystkimi tego konsekwencjami.art. 24 ust. 1 pisze: [...]z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14–16 i art. 17.