czy wyrównać zaliczkę ???

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~ola

czy wyrównać zaliczkę ???

Post autor: ~ola »

mam taki przypadek:kobiecie nie płaciłam zaliczki alimentacyjnej od marca 2008 r. bo miała nadpłatę i alimenty były sciągane na bieżąco.W październiku dostałam zaswiadczenie od komornika ,ze egzekucja była bezskuteczna od miesiąca czerwca do września i wyegzekwowano w tych miesiącach kwotę 0,00 zł.Tylko dlatego przysłał to zaświadczenia ,ze kobitka nalegała straszyła sądami bo nie miała alimentów od czerwca i była bez pieniędzy.Czy mogę teraz jej wyrównać jak dostałam to zaświadczenie w październiku ?

~Yosemita Sam

Re: czy wyrównać zaliczkę ???

Post autor: ~Yosemita Sam »

a co zrobiłaś z decyjzją przyznającą ZA jak wyszła sprawa nadpłaty?
~ola

zmieniłam decyzję przyznając kwotę 0 na okres od III do IX
~Yosemita Sam

ludzie, na jakiej podstawie robice tak głupie decyzje...
I teraz mam Ci coś doradzić...
ech...
Pewnie jeszce nie robiłaś jej NP z racji nadpłaty...
Nie za bardzo wiem jak to wyprostować. Wydaje mi sie, żę w tej sytuacji nie pozostaje Ci nic innego to zmienić tą decyzję 0 na jakąś wysokość. Choć wg mnie nie jest to do końca prawidłowe. Jak chces się bawić w prawidłowość to powinnaś wysłać do SKO tą decyzję przyznającą 0 zł zaliczki do unieważnienia. Może by unieważnili.
~ola

taką informację o kwocie 0 otzrzymałam z ministerstwa (roz.tel) z uwagi na fakt ,żeby Pani nie musiała składać drugiego wniosku o ZA tylko ewentualnie zmienić decyzje gdyby egzekuacja była bezskuteczna.Akurat w tej sytacji są alimenty płacone na bieżcą( przynajmniej do tej pory) i za każdym razem Pani musiała by składać wnioski co jakiś czas więc tak mi doradzono z ministerstwa.
~Yosemita Sam

ministerstwo...
Przeciez jak masz skuteczną egzekucję to się robi odmowę/uchylenie zaliczki a nie przyznaje w wysokości 0.
Zastanów się - jak przyszłaby do Ciebie kobieta na ZA i od razu miała zaświadczenie o skuteczności to co, przyznasz jej 0, czy dasz odmowę?
~ola

w tym problem ,ze kobitka nie od razu miała skuteczną egzekucją tylko bezskuteczną- A To wielka rożnica!Zmiana była od marca więc zmieniłam decyzję, nie uchylałam.A tak w ogóle to trzeba było robić uchylenie co trzy miesiace , a moze częściej bo w tej sytacji komornik nie miał stałych dochodów do ściągnięcia od dłuznika bo gość miał pracę dorywczą i kobitka składała by co jakis czas wniosek( bo zaswiadczenia otrzymywałam nawet częściej niż co 3 miesiące) a przeciez nie robi sie utrudnień dla ston.Ja tu nie widzę problemu tylko sam go stwarzasz i piszesz co by było gdyby...Sytuację z przyznaniem na ZA na 0 uzgodniłam z ministerstwem i innymi DUŻYMI Ośrodkami więc to mnie nie martwi.Wiadomo ,że ile jest Osrodków tyle róznych interpretacji na temat zmian i uchyleń.TY jesteś pewny co do swojej teorii ,a ja do swojej i przychlam się do ministertwa.
~Yosemita Sam

żadna różnica. Jak egzekucja jest skuteczna tonie ma podstawy do przyznania zaliczki i decyzję należy uchylać.

~ola

moze u CIEBIE nie ma róznicy ,ale u innych tak
~Yosemita Sam

przepraszam, że starałem się pomóc.
Tak na marginesie zupełnie zapytam co masz w podstawie prawnej takeij decyjzi?
ODPOWIEDZ