Art. 151 [Ponowne rozpoznanie]
§ 1. Organ administracji publicznej, o którym mowa w art. 150, po przeprowadzeniu postępowania określonego w art. 149 § 2 wydaje decyzję, w której:
1) odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej, gdy stwierdzi brak podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a, art. 145aa lub art. 145b, albo
2) uchyla decyzję dotychczasową, gdy stwierdzi istnienie podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a, art. 145aa lub art. 145b, i wydaje nową decyzję rozstrzygającą o istocie sprawy.
ja bym wyslała do sko żeby unieważnili decycjęschwester pisze: ↑16 kwie 2025, 12:49Tom. wiem, że nie ma częściowego wznowienia. Problem w tym, że już przed wydaniem decyzji nie było prawa do zasiłku rodzinnego na jedno dziecko. Nie wiem, czy wznowić postępowanie, czy po prostu wszcząć postępowanie w sprawie ustalenia i zwrotu nienależnie pobranego zasiłku.
Czy prawidłowo będzie, jak uchylę całą decyzję i przyznam na jedno dziecko zasiłek, a na drugie odmówię?
ja tez nie wiem, bo zbyt mało danych, jeśli zaszły przesłanki z art 145 kpa to wznowienie, jak coś wiedziałas a przegapiłaś to unieważnienie