czy wzywamy do poprawienia wniosku? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 sie 2021, 9:10

Witajcie,
mam pytanie czy wzywacie do poprawienia wniosku elektronicznego w przypadku, gdy wnioskodawca zaznaczy opcję wnoszę o przyznanie Karty Dużej Rodziny, a powinien zaznaczyć wnoszę o przyznanie nowej Karty Dużej Rodziny dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem, bo wnioskuje o przedłużenie karty?

mam akurat taką osobę co nie odpowiada na telefony, ani e-mail. Brak kontaktu.
Czy powinnam wezwać do poprawienia wniosku i ew. pozostawić bez rozpatrzenia z takiego powodu?...

jak robicie w takich przypadkach?
mooonciaa
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 14:33
Zajmuję się: FA/KDR

Napisano: 19 sie 2021, 14:15

Jeśli nie odbiera i nie współpracuje to ja wzywam do złożenia wyjaśnień poprzez doprecyzowanie konkretnie czego dotyczy (opisujesz stan sprawy). W pouczeniu piszę przykładowo "W przypadku niezłożenia we wskazanym terminie ww. wyjaśnień, organ rozpatrzy sprawę na podstawie posiadanego materiału dowodowego, z którego wynika, że ....... Tym samym tutejszy organ uzna, że Pani/Pana wniosek dotyczy przyznania nowej Karty Dużej Rodziny dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem i z tego tytułu przyzna kartę".

Oczywiście powyższe stosuję, jeżeli dołączono np. oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki (bo nie wiem na podstawie jakich okoliczności przedłużasz).

Natomiast jeżeli brakuje czy to oświadczenia o planowanym terminie nauki czy też kwestii niepełnosprawności (a jest zaznaczona odpowiednia rola członka rodziny) to wezwałbym do uzupełnienia braków formalnych wniosku.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x