KDR dla cudzoziemca - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 sie 2021, 8:20

Pomocy wniosek o kartę dużej rodziny złożyła,Pani która mieszka w Polsce, ma troje dzieci, dwoje w Polsce, jedno za granicą, wszystkie dzieci uczące się. Kobieta jest cudzoziemcem, nie ma pobytu stałego tylko pozwolenie od Wojewody na pracę. czy mogę jej przyznać KDR???
Magdo
Stażysta
Od: 18 cze 2018, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 12 sie 2021, 10:11

jeżeli jest cudzoziemcem spoza Unii to mozna jej przyznać KDR tylko wtedy gdy ma pobyt czasowy ze względu na połączenie sie z rodziną
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2021, 10:24

jest cudzoziemcem spoza Unii, jest w trakcie wyrabiania karty pobytu, czyli na chwilę obecna otrzymuje odmowę...dzięki za pomoc.
Magdo
Stażysta
Od: 18 cze 2018, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 sie 2023, 13:21

Dzień dobry,
cudzoziemcy: karty pobytu do 10.01.2026 r. (zarówno dzieci jak i rodzice)

KDR dla rodziców przyznaje na czas ważności kart pobytu,
jednak dzieciom przyznaje do 18 r.ż. czy dobrze? Czy dzieciom do 18 czy tak jak rodzicom?
Sth like this :| :?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 maja 2018, 10:20
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...

Napisano: 24 sie 2023, 13:38

kama_211 pisze:
24 sie 2023, 13:21
Dzień dobry,
cudzoziemcy: karty pobytu do 10.01.2026 r. (zarówno dzieci jak i rodzice)

KDR dla rodziców przyznaje na czas ważności kart pobytu,
jednak dzieciom przyznaje do 18 r.ż. czy dobrze? Czy dzieciom do 18 czy tak jak rodzicom?
A z jakiego tytułu otrzymali te karty? Czasowe pozwolenie? Co jest w decyzjach? Jaka przesłanka? Bo to od tego zależy czy w ogóle można im przyznać. Jeżeli wszyscy spełniają warunki z art. 5 pkt 2 ustawy o KDR to wówczas zgodnie z art 11 ust. 2 ustawy o KDR przyznajesz na okres, który wynika z decyzji Wojewody na zezwolenie na pobyt czasowy (inaczej w przypadku, gdy otrzymali zezwolenie na pobyt stały na czas nieokreślony).
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 24 sie 2023, 14:38

lukas19861 pisze: A z jakiego tytułu otrzymali te karty? Czasowe pozwolenie? Co jest w decyzjach? Jaka przesłanka? Bo to od tego zależy czy w ogóle można im przyznać. Jeżeli wszyscy spełniają warunki z art. 5 pkt 2 ustawy o KDR to wówczas zgodnie z art 11 ust. 2 ustawy o KDR przyznajesz na okres, który wynika z decyzji Wojewody na zezwolenie na pobyt czasowy (inaczej w przypadku, gdy otrzymali zezwolenie na pobyt stały na czas nieokreślony).
Karty pobytu na pobyt czasowy - rodzice z dostępem do rynku pracy, dzieci bez
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 24 sie 2023, 14:44

kama_211 pisze:
24 sie 2023, 14:38
lukas19861 pisze: A z jakiego tytułu otrzymali te karty? Czasowe pozwolenie? Co jest w decyzjach? Jaka przesłanka? Bo to od tego zależy czy w ogóle można im przyznać. Jeżeli wszyscy spełniają warunki z art. 5 pkt 2 ustawy o KDR to wówczas zgodnie z art 11 ust. 2 ustawy o KDR przyznajesz na okres, który wynika z decyzji Wojewody na zezwolenie na pobyt czasowy (inaczej w przypadku, gdy otrzymali zezwolenie na pobyt stały na czas nieokreślony).
Karty pobytu na pobyt czasowy - rodzice z dostępem do rynku pracy, dzieci bez
Czyli karty się nikomu nie należą, skoro na decyzji nie ma przesłanki w z związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust 1 pkt 3 ustawy o cudzoziemcach. Prawdopodobnie na decyzjach rodziców jest art. 114 tej ustawy. Musisz sprawdzić podstawy prawne na przedmiotowych decyzjach.
lukas19861
Referent

Napisano: 24 sie 2023, 15:17

Ale mi wbiłeś klin :D Teraz się będę doktoryzować nad tym. Tyle lat a ja jeszcze nie przyzwyczajona, że na pozór łatwe zagadnienie może mieć drugie dno. Dość jednak o tym.
Dzieci i żona w decyzjach art. 159 ust. 1 pkt. 1 lit e ustawy o cudzoziemcach.
Ojciec natomiast ma art. 114 ust. 1, art. 118 ust. 3 i 4 z związku z art. 104.

Z tego wynika, że tylko dla niej i dzieci na czas ważności pobytu?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 24 sie 2023, 15:26

kama_211 pisze:
24 sie 2023, 15:17
Ale mi wbiłeś klin :D Teraz się będę doktoryzować nad tym. Tyle lat a ja jeszcze nie przyzwyczajona, że na pozór łatwe zagadnienie może mieć drugie dno. Dość jednak o tym.
Dzieci i żona w decyzjach art. 159 ust. 1 pkt. 1 lit e ustawy o cudzoziemcach.
Ojciec natomiast ma art. 114 ust. 1, art. 118 ust. 3 i 4 z związku z art. 104.

Z tego wynika, że tylko dla niej i dzieci na czas ważności pobytu?
Dokładnie tak. Miałem już taką sytuację i co gorsza nie powinno się przyznać nikomu (bo w ustawie jest błąd i użyto koniunkcji a nie alternatywy) tj. w związku z okolicznością, o której mowa w art 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1pkt 3 ustawy o cudzoziemcach - czyli warunek łączny PS. w innych ustawach chociażby w pomocy społecznej jest już spójnik "lub". Pisałem nawet w tej sprawie do ministerstwa. No cóż dostałem lakoiczną odpowiedź, że to my decydujemy jako organ:) Mój radca prawny przyznał mi rację, że jest tam koniunkcja, ale ze względu na to, że bardzo ciężko byłoby spełnić te dwa warunki łącznie (błąd w ustawie) postanowiłem przyznać dzieciom i żonie. Natomiast w stosunku co do ojca dzieci (małżonka) sprawa czysta odmowa - chociaż to trochę niesprawiedliwe bo to dzięki niemu uzyskują oni kartę (połączenie z rodziną).
Pozdrawiam
lukas19861
Referent

Napisano: 25 sie 2023, 9:01

lukas19861 pisze:Dokładnie tak. Miałem już taką sytuację i co gorsza nie powinno się przyznać nikomu (bo w ustawie jest błąd i użyto koniunkcji a nie alternatywy) tj. w związku z okolicznością, o której mowa w art 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1pkt 3 ustawy o cudzoziemcach - czyli warunek łączny PS. w innych ustawach chociażby w pomocy społecznej jest już spójnik "lub". Pisałem nawet w tej sprawie do ministerstwa. No cóż dostałem lakoiczną odpowiedź, że to my decydujemy jako organ:) Mój radca prawny przyznał mi rację, że jest tam koniunkcja, ale ze względu na to, że bardzo ciężko byłoby spełnić te dwa warunki łącznie (błąd w ustawie) postanowiłem przyznać dzieciom i żonie. Natomiast w stosunku co do ojca dzieci (małżonka) sprawa czysta odmowa - chociaż to trochę niesprawiedliwe bo to dzięki niemu uzyskują oni kartę (połączenie z rodziną).
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź w temacie, choć w mojej prywatnej ocenie ujęcie ustawowe jest nie fair :? Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :)
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x