Czy żądać zwrotu od wierzycielki?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Czekolada
Stażysta
Zajmuję się: SR/SW/DS
Kontakt:

Czy żądać zwrotu od wierzycielki?

Post autor: Czekolada »

Witam, mam taką sprawę:
Wierzycielka pobierała od października 2019 do września 2020 funduszu alimentacyjny na jedno dziecko. W każdym miesiącu były regularne wpłaty od komornika i od lutego 2020r. zadłużenie u nas się zerowało( czyli w marcu wypłaciliśmy jej 500 zł i komornik zaraz nam to oddawał i było na zero).
Od października 2020r. wierzycielka przestała pobierać u nas fundusz. Przyszła w lipcu 2022r. z zaświadczeniem od komornika że w 2020r. komornik wypłacał wierzycielce w okresie od lutego 2022 do sierpnia 2022 różne kwoty (nieraz większe niż 500 zł, nieraz mniejsze).
Czy powinnam wtedy wstrzymać świadczenia z funduszu jak już u mnie było na zero?
Czy ona teraz powinna nam zwrócić tą kwotę funduszu za okres luty - sierpień 2020 skoro w tym czasie otrzymywała zaległe alimenty od komornika?
Proszę o pomoc.
mooonciaa
Stażysta
Zajmuję się: FA/KDR
Kontakt:

Re: Czy żądać zwrotu od wierzycielki?

Post autor: mooonciaa »

Witam,
ja bym napisała do komornika, czy wykazane kwoty zostały przekazane zgodnie z kolejnością w myśl art. 28 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Czekolada
Stażysta
Zajmuję się: SR/SW/DS
Kontakt:

Re: Czy żądać zwrotu od wierzycielki?

Post autor: Czekolada »

Jeżeli odpiszą, że tak to robić zwrot? Czy wtedy nie?
ODPOWIEDZ