czy zaliczyć jako członka rodziny - pomóżcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 wrz 2016, 11:40

Witam, proszę o interpretacje takiej sytuacji:
WNIOSEK z kwietnia - wstrzymanie wypłat od lipca, sprawa w dalszym ciągu rozstrzygana bo sko uchyliło moją decyzję uchylającą z powodu złej podstawy prawnej i do ponownego rozpatrzenia (także rozpatruję jeszcze raz)
Rodzina 4 osobowa: matka i ojciec oboje pracują, syn 17 lat, syn 29 lat o znacznym stopniu niepełnosprawności pobierający rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny (153 zł)
Czy właściwym jest zaliczyć syna niepełnosprawnego do składu rodziny, jeżeli ten syn spełnia warunki do świadczenia pielęgnacyjnego, ale oboje rodziców pracuje i nie pobierają takiego świadczenia ani SZO, ZDO?

Co w sytuacji gdy ojciec zrezygnował z pracy w dniu 15 czerwca i złożył wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, które otrzymał?
Jakbyście to rozwiązali?

Pomóżcie proszę :)
aniusza

Napisano: 14 wrz 2016, 7:27

Nikt nie miał podobnej sytuacji?
prośba do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji pierwotnej i niech oni rozstrzygną czy im się należy czy nie?

Proszę wypowiedzcie się, co mam robić?
aniusza

Napisano: 26 paź 2016, 11:43

Nikt nie odpowiedział. Mam rozwiązanie w/w swoje pytania z SKO.
Wysłałam prośbę o wszczęcie postępowania o stwierdzenie nieważności decyzji do SKO.
SKO unieważniło decyzję uzasadniając, że członkiem rodziny nie może być dziecko powyżej 25 r.ż. ze znacznym stopniem niepełnosprawności w sytuacji, gdy oboje rodziców pracuje i nie pobiera świadczenia pielęgnacyjnego na to dziecko.
Także nienależnie pobrane za kwiecień, maj i czerwiec - za te m-ce mieli wypłacone, a nowy wniosek ojca z czerwca został rozpatrzony we wrześniu i mają przyznanie od czerwca (ojciec zrezygnował z pracy na rzecz świadczenia pielęgnacyjnego jeszcze w czerwcu) i tym samym otrzymują również 500+.
Tak to zostało rozwiązane:)
aniusza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x