Mam kobietę, która przyniosła mi decyzję z urzędu pracy swojego męża, w decyzji w uzasadnieniu jest zapis, że Pan został teraz zarejestrowany w PUP bez prawa do zasiłku ale najważniejsze , że powołali się na Pana słowa tzn "... że od czerwca do sierpnia pracował za granicą". Więc mamy tutaj raczej do czynienia z Nienależnie pobranym za sierpień, bo dochód za lipiec w sierpniu i od sierpnia uchylenie. Kobieta nie dogaduje się z mężem i tu i teraz powiedziała, że nie ma dokumentu gdzie pracował, ile zarobił itd. Nie jest w stanie załatwić nic, ani Pana oświadczenia o tym dochodzie. Pan utrudnia jej załatwienie jakiekolwiek sprawy. DO ROPS nie mam co wysyłać, bo po rozmowie z nimi, gdy nie mamy żadnego dokumentu gdzie dokładnie pracował oni nic nie zdziałają i nie odeślą z powrotem. Zatem ja no znając fakt, że byla praca muszę sprawdzić czy za sierpień 2016r. im się należało i nie będę się tutaj prosić czy się z tym mężem dogada czy nie.
Dodam że Pani pobiera od 01.04.2016r. 500+.
Zatem tworze właśnie wezwanie do złożenia wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego. Powołam się na art. 20 ust.2 , oczywiście + kpa. W wezwaniu napisałam, że zobowiązuje również wnioskodawcę do dostarczenia dokumentów np. oświadczeń o tym dochodzie uzyskanym za miesiąc lipiec i dokumencie np. oświadczenia potwierdzajacym fakt zatrudneina od czerwca do sierpnia.
Czy dobrze rozumiem, że spokojnie na tej podstawie art. 20 ust. 2 mogłam żądać również dostarczenia dokumentów w/w?
Do wezwania dodałam tresć:
"Niezastosowanie się do wezwania w wyznaczonym terminie skutkuje wstrzymaniem prawa do świadczenia wychowawczego."
To wstrzymanie Uwzględniłam w podstawie tj. art. 23. ust. 2, :
"2. Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem."
Czy dobrze zrobiła z tym wstrzymaniem, tzn. czy ten artykuł powinien być w wezwaniu czy on dotyczy tylko wywiadu bo mi już się pomieszało?