Dłużnik ma zabrane prawo jazdy , teraz na dniach otrzymałam od komornika informację , ze dłużnik przez ostatnie 6 miesięcy spłacał co miesiąc więcej niż 50% zasądzonych alimentów. W październiku dłużnik był na wywiadzie, obecnie jest an emeryturze. Czy powinnam już teraz uchylić decyzję o uchylaniu się od płacenia alimentów i czy wystąpić o zwrot prawa jazdy czy czekać aż dłużnik zwróci się do mnie z takim pismem?
zostały spełnione obie przesłanki, czyli płaci i był na wywiadzie a jak zostało zabrane ponieważ się nie zarejestrował to jest na emeryturze teraz więc i w tym przypadku druga przesłanka została spełniona
Pozwolę sobie zadać tu swoje pytanie. Zostaliśmy OWD, dłużnik przyszedł do nas z podaniem o zwrot prawa jazdy (nie my występowaliśmy o zatrzymanie), twierdząc że spłaca odpowiednie kwoty przez odpowiedni czas. Piszemy pismo do komornika (ma ktoś wzór??), z prośbą o potwierdzenie. I co dalej??
PS. Od czasu jak pan został naszym dłużnikiem OWW nie przysyłało pisma z prośbą o podjęcie działań
Piszesz do komornika czy płacił przez ostatnie 6 msc, piszesz do OWD który zabrał mu prawo jazdy o przesłanie dokumentów ( musisz się dowiedzieć dlaczego zabrano mu prawo jazdy )
Robisz z dłużnikiem wywiad alimentacyjny.
Moze wierzycielka nie składała wniosku na FA i temu nie ma wniosku. Albo dlużnik nie podał nowego adresu zamieszkania.
Również tutaj zadam moje pytanie. Od dwóch dni chodzę jak na szpilkach, bo nie wiem czy nie popełniłam błędu.
Byliśmy OWW w zeszłym okresie świadczeniowym (2018-2019). W tamtym okresie wydano decyzję o uznaniu, bo dłużnik nie płacił przez 6 mies. Od nowego okresu wierzycielka nie złożyła u nas wniosku o FA. Dostaliśmy w maju 2020 r. zapytanie od OWD o wpłaty i stan zadłużenia. Odpisałam tak jakby wierzycielka była u nas cały czas "stan zaleglosci w tutejszym organie właściwym wierzyciela na dzień dzisiejszy wynoszą..." oraz "nie wywiązywał się w ostatnich 6 miesiącach..." . OWD dostało też odpowiedź od komornika, że faktycznie dłużnik nie płacił przez ostatnie 6 miesięcy. Po tym OWD wydało wniosek o zatrzymanie prawa jazdy. Teraz wpłynęła skarga na ten wniosek od dłużnika: do nas i do OWD. Zaskarża w tym piśmie działania OWD.. OWD odpisało dłużnikowi, że wykonywali działania zgodnie z ustawą i że nie widzą żadnych zaniechań...co zrobić w takiej sytuacji?