Czyste powietrze beznadziejny przypadek- osoba ze składu rodziny nie żyje - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: dzisiaj, 13:29

Witam wszystkich i proszę o pomoc, dziś złożyła mi Pani wniosek o wydanie zaświadczenia do czystego powietrza i do składu rodziny podała brata i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ten brat zmarł w 2024 roku o czym wiedziałem i powiedziałem Pani, że nie może podać do składu rodziny osoby która nie żyje,a ona uparła się motywując to tym że zaświadczenie wydajemy za 2023 rok i brat wtedy żył. Co mam zrobić w tej sytuacji? ma ktoś jakiś pomysł?

Definicja gospodarstwa domowego: zgodnie z art. 411 ust. 10j ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2020 r. poz. 1219, z późn. zm.), gospodarstwo domowe tworzy osoba występująca z żądaniem, samotnie zamieszkująca i gospodarująca (gospodarstwo domowe jednoosobowe), albo osoba występująca z żądaniem oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe). Zgodnie z tą definicją rozumiem czas teraźniejszy a nie przeszły czyli które na dzień złożenia wniosku (żądania) wspólnie zamieszkują i gospodarują.
Tomasz
Praktykant
Od: dzisiaj, 13:18
Zajmuję się: ZR

Napisano: dzisiaj, 13:52

w weryfikacji wyjdzie Ci ze osoba nie żyje to nie wiem czy dochody osoby nieżyjącej możesz uzyskać MF...?
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: dzisiaj, 13:59

W weryfikacji PESEL wyjdzie data zgonu, a to że osoba nie żyje pamiętam gdyż wnioskodawczyni pobierała na niego SZO.
Tomasz
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 14:03

Art.411 ust.10n. Do postępowania w sprawie wydania zaświadczenia, o którym mowa w ust. 10g:

1) stosuje się przepisy art. 23 ust. 2a i ust. 4 pkt 1 i 3 lit. f ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, przy czym ilekroć w tych przepisach jest mowa o rodzinie, rozumie się przez to gospodarstwo domowe, o którym mowa w ust. 10j;

2) przepisy art. 23 ust. 7, art. 23b ust. 1 pkt 1, 1a, 1b, 2 w zakresie danych, o których mowa w art. 23 ust. 8 pkt 1 lit. a i e, oraz pkt 3, ust. 4 i 5, art. 24a ust. 1 i 2, art. 25 ust. 3 i 4 i art. 29 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych stosuje się odpowiednio.

Art. 24a. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenia wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenia do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

Przepisy stosujemy odpowiednio więc trochę trzeba przeredagować. Niektórzy zostawiają wnioski bez rozpatrzenia ja wydaje odmowy wydania zaświadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: dzisiaj, 14:18

też bym raczej odmówił wydania zaświadczenia uwzględniajacego przedstawiony skład rodziny... tfu gospodarstwa domowego
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: dzisiaj, 14:24

Zastanawiam się czy nie wysłać jej zawiadomienia o przedłużeniu terminu oraz wezwanie do poprawy wniosku , a jak nie poprawi ( nie wykreśli brata ze składu) to bez rozpatrzenia.
Tomasz
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x