Witam wszystkich i proszę o pomoc, dziś złożyła mi Pani wniosek o wydanie zaświadczenia do czystego powietrza i do składu rodziny podała brata i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ten brat zmarł w 2024 roku o czym wiedziałem i powiedziałem Pani, że nie może podać do składu rodziny osoby która nie żyje,a ona uparła się motywując to tym że zaświadczenie wydajemy za 2023 rok i brat wtedy żył. Co mam zrobić w tej sytuacji? ma ktoś jakiś pomysł?
Definicja gospodarstwa domowego: zgodnie z art. 411 ust. 10j ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2020 r. poz. 1219, z późn. zm.), gospodarstwo domowe tworzy osoba występująca z żądaniem, samotnie zamieszkująca i gospodarująca (gospodarstwo domowe jednoosobowe), albo osoba występująca z żądaniem oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe). Zgodnie z tą definicją rozumiem czas teraźniejszy a nie przeszły czyli które na dzień złożenia wniosku (żądania) wspólnie zamieszkują i gospodarują.