Czyste Powietrze odmowa wydania zaświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 wrz 2023, 9:09

Wydawaliście może odmowę wydania zaświadczenia do Programu Czyste Powietrze? Wnioskodawca złożył wniosek w składzie rodziny wpisał osoby (dalsza rodzinę) co do których zachodziła wątpliwość wspólnego zamieszkiwania. Wysłano wezwanie do złożenia wyjaśnień strona nie stawiła się w wyznaczonym terminie. Wydać odmowe w formie postanowienia? co w niej ująć?
SZK
Stażysta
Od: 31 lip 2020, 8:19
Zajmuję się: śr

Napisano: 18 paź 2023, 12:42

Podpinam się do prośby.
segregator
Praktykant
Od: 21 lip 2023, 11:15
Zajmuję się: FA,KDR,CP

Napisano: 18 paź 2023, 14:54

nie nam oceniać skład rodziny jaki pisze wnioskodawca..

jeżeli wpisuje osoby to wy macie ustalić dochód i wydać zaświadczenie..
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 18 paź 2023, 15:00

Jeżeli w wezwaniu pisaliście, że wniosek bez rozpatrzenia to nie trzeba nic już .
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 19 paź 2023, 10:54

Ja wysyłam informację, że wniosek pozostawia się bez rozpatrzenia
gopssc
Praktykant
Od: 28 wrz 2021, 12:02
Zajmuję się: ŚW/FA/CP

Napisano: 22 paź 2023, 20:58

SZK pisze:Wydawaliście może odmowę wydania zaświadczenia do Programu Czyste Powietrze? Wnioskodawca złożył wniosek w składzie rodziny wpisał osoby (dalsza rodzinę) co do których zachodziła wątpliwość wspólnego zamieszkiwania. Wysłano wezwanie do złożenia wyjaśnień strona nie stawiła się w wyznaczonym terminie. Wydać odmowe w formie postanowienia? co w niej ująć?
To zależy, jaki masz rygor we wezwaniu. Jak powołujesz art. z rodzinnego do poprawy wniosku lub uzupełnienia braków - to masz bez rozpatrzenia.

Jak we wniosku masz wszytko ok, ale nie dajesz wiary Pani/Panu bo wiesz że miglanc i kombinuje, to wzywasz na 50 kpa i masz rygor wydania odmowy zaświadczenia.

A co do odmowy, no to ich tam punktujesz co i jak, porównujesz składy z rodzinnym, czy jedyny żywiciel rodziny, dobrze by było gdybyś miał/a oświadczenie gdzie wnioskodawca Ci pisze z czego się utrzymuje (nie zawsze chcą pisać ;) ale jak to dobrze rozegrasz, wmieszasz prokuraturę to ludzie raczej idą po rozum do głowy). Ja się nie bawię w prokuraturę, po prostu daję odmowę wydania zaświadczenia, tylko musi być dobrze napisana, opisane co to jest definicja gospodarstwa domowego, wypunktowane co zarzucasz i dlaczego, poszukaj na lexie pytań w bazie na hasło "odmowa czyste powietrze" nie będziesz miał napisanej odmowy ale dają dużo ciekawych artykułów i wyroków sądów odnośnie gospodarstwa domowego i innych, które przypasują do odmowy ;)
Pan $ocjal
Stażysta
Od: 10 paź 2022, 21:24
Zajmuję się: Ogólnie wszystko

Napisano: 13 lis 2023, 9:24

A co jeśli ktoś ewidentnie chce pomniejszyć swój dochód?
W dod. osłonowym, węglowym podają sie jako osobne gospodarstwa domowe, a w czystym nagle połączyli sie razem.
Mało tego w pierwszym wniosku o zaśw. podają sie osobno ale przekroczyło kryterium.
Za dwa dni składa drugi wniosek juz z podwiękoszym składem.
jak postapić dalej ? wydać dec odmowną ?
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 13 lis 2023, 9:30

jak już wielokrotnie było pisane, albo przyjmujesz bezkrytycznie to co we wniosku albo zgłaszasz podejrzenie do prokuratury. W ewidentnych sytuacjach nie mam zahamowań wybierać opcję 2. Zawsze kombinatorów troszeczkę przeorzą :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 lis 2023, 10:44

ORA pisze:
13 lis 2023, 9:24
A co jeśli ktoś ewidentnie chce pomniejszyć swój dochód?
W dod. osłonowym, węglowym podają sie jako osobne gospodarstwa domowe, a w czystym nagle połączyli sie razem.
Mało tego w pierwszym wniosku o zaśw. podają sie osobno ale przekroczyło kryterium.
Za dwa dni składa drugi wniosek juz z podwiękoszym składem.
jak postapić dalej ? wydać dec odmowną ?
przyjełam drugi wniosek, ich odpowiedzialnośc, nie mam podstawy do odmowy przyjęcia wniosku
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x