Pani mężatka, w składzie gospodarstwa domowego podaje tylko siebie i dzieci. Mówi że z mężem ma rozdzielność majątkową i nie będzie go wpisywać. Uznać taki skład? Kogo wpisze to jej sprawa?
Pani mężatka, w składzie gospodarstwa domowego podaje tylko siebie i dzieci. Mówi że z mężem ma rozdzielność majątkową i nie będzie go wpisywać. Uznać taki skład? Kogo wpisze to jej sprawa?
A co ma rozdzielność majątkowa do tego. Rozdzielność majątkowa nie ma zastosowania ani w pomocy społecznej ani w rodzinnych, rozdzielność majątkowa służy tylko do celów skarbowych, podatkowych
Też ostatnio miałam taki przypadek, gdzie maż pracuje za granicą. Pani powiedziała, że mąż rzadko przyjeżdża i z nią na stałe nie mieszka, bo pracuje za granicą, a syn wprost powiedział, że jak wpisze męża, to im dochód przekroczy i nie załapią się na 75% dotacji.
Nic jeszcze nie zrobiłam, bo jest jeszcze gospodarstwo.
Oczywiście jak powiedziałam, że nie ma jeszcze dochodu z gospodarstwa, to usłyszałam, że w biurze projektowym ( a oni się znają) powiedzieli, że ludzie przynoszą zaświadczenia, kończy się rok 2023 to co ja za głupoty opowiadam, że nie ma dochodu za 2022 r.
Dałam wniosek i powiedziałam, że Pani jest mężatką, nie ma rozwodu ani separacji, a praca męża za granicą nie oznacza, że nie są razem. Mąż nie rozlicza się w Polsce, wiec powinna wykazać dochód na oświadczeniu. Synek Pani bezczelnie powiedział, że wpiszą zerowy dochód.
No i jak się ma sprawa z tą rozdzielnością? Bo mamy ten sam temat, a dodatkowo państwo biorą ŚR, gdzie PMąż widnieje w składzie. Po kwadransie tłumaczeń usłyszałam, że wnioskodawca określa skład i mam przyjąć tak jak jest, czyli pani i dzieci. Tak też zrobiłam, tylko co dalej?
Jak na SR się mieszczą to im z wykreślania pana ze składu rodziny... Ja bym pewnie powiedziała że skoro ma dwa sprzeczne oświadczenia pod odpowiedzialnością karna to będę to wyjaśniać, bo skoro wykreśla pana ze składu rodziny w CZP i oświadcza tym samym ze jest osoba samotną, to takie osoby muszą mieć zasadzone alimenty aby otrzymywać zasiłek rodzinny, w związku z tym automatycznie odmowa SR, istnieje szansa ze zmiekną, a jesli nie to moze warto to dla przykladu naprawde pociągnąć, uchylic SR