czyżby zapowiedź kontroli wynagrodzeń w ops-ach?

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: czyżby zapowiedź kontroli wynagrodzeń w ops-ach?

Post autor: Kalka »

Z tego co wiem część gmin oddaje część dotacji z ZR, FA i ŚW do budżetu państwa. Koszty na obsługę są oddawane, ca zastanawia Ministerstwo.
Przecież te pieniądze mogą iść na wynagrodzenia dla pracowników...
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

My nie oddajemy, ale te pieniądze i tak nie idą na wynagrodzenia pracowników. :D Znaczy, być możesz mamy jakichś niewidzialnych kolegów, którzy nam pomagają tylko na papierze - ale to chyba da się sprawdzić w miarę szybko i prosto. Kibicuję ministerstwu 8-)
Walka z wiatrakami since 1998.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

No i jeszcze 15 komputerów dla działu świadczeń, gdzie zatrudniono 2 osoby, albo 5 niszczarek, 30 krzeseł itd. Takie rzeczy w zasadzie też mogliby sprawdzić, a z tego co słyszałem to dosyć częsta praktyka.
pracownik.roku
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, stypendia
Kontakt:

Post autor: pracownik.roku »

pismo na CAS p. Minister
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Iks pisze:No i jeszcze 15 komputerów dla działu świadczeń, gdzie zatrudniono 2 osoby, albo 5 niszczarek, 30 krzeseł itd. Takie rzeczy w zasadzie też mogliby sprawdzić, a z tego co słyszałem to dosyć częsta praktyka.
A to jest "specyfika" każdego organu co jakieś zadania zlecone robi ;)
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

No i co tym OPSom zrobią za to? Po tylu latach pogodziłem się z tym że jest jak jest i pracownicy socjalni z kosztów 500+ mają: szafy, sprzęt i peryferia komputerowe, tonery, papiery, druki, delegacje no i oczywiście nagrody na święta gdzie z 1,5% nawet połowa nie idzie na mój dodatek który dostałem w zamian tego że sam całe 500+ przejąłem.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Ja też się pogodziłem, ale jednak bardzo bym sobie życzył wymuszenia na gminach realnego finansowania opsów, tak żeby te nie musiały "pożyczać" z kosztów obsługi zadań zleconych. Urealnienie wynagrodzeń pracowników socjalnych jest istotne bo odbiera argument jaki często słyszą pracownicy działów świadczeń, że gdzie indziej jest gorzej, a z drugiej strony oczywiście ludziom wykonującym ten trudny zawód dodaje nieco motywacji. Jakby w opsach się poprawiło, można stopniowo kierując się "dobrym przykładem" próbować podnosić w administracji itd. Potrzebny jest po prostu jakiś impuls bo od lat drepczemy w miejscu. Nawet jak jest 0,05% szansy, że te działania i pisma ministry Rafalskiej przyniosą realny efekt który spowoduje, że tym najsłabiej wynagradzanym wzrośnie, choćby i o 10% to ja zawsze takie działania będę popierał. :)
Daisy
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Daisy »

woj. mazowieckie też ma to sprawozdanie...

Wydaje mi się, że podyktowane zbliżającymi się wyborami i zapowiadanymi protestami budżetówki, zwłaszcza że szczegółowego sprawozdania z wynagrodzeń z 5 lat zażądali również od gminy i kadrowa z papierów nie wychodzi od tygodnia :lol:
nam też od 2 lat 40% z FA nie dają... to niech ich sprawdzą, ja piszę po raz kolejny pismo o zwiększenie, a co!

Co do zwrotów dotacji, poruszanych w tym piśmie z Ministerstwa, to jest jakiś problem żeby okres zasiłkowy zmienić na IV-III? Nie byłoby problemu z RZETELNYM określeniem zapotrzebowania na XII :P
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Nie zapominajmy też w jaki sposób duża część społeczeństwa widzi urzędy - nieroby, darmozjady, wyj***ć to wszystko na ulicę samo się zrobi. Z powodu takiego nastawienia każde hasło o podwyżkach w szeroko pojętej administracji jest niepoprawne politycznie ;)
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Daisy pisze:jest jakiś problem żeby okres zasiłkowy zmienić na IV-III?
Terminy składania zeznać podatkowych. ;)
ODPOWIEDZ