Mam Klienta co złożył wniosek o zr i dod z tyt opieki na wychowawczym. złożył prośbę u pracodawcy o redukcję etatu na 1/2 oraz o urlop, dostał. Teraz ja mam dylemat czy przyznać czy nie dodatek. Jeżeli tak to utracić dochód z 2014 i brać uzysk z tej połówki czy mimo wszystko brać dochód tej osoby za 2014 bo jest nadal w zatrudnieniu w tej samej pracy. Co do art.10ust.5 pkt3 jak to rozstrzygnąć czy to nie jest tak jak przy opiekuńczych że nie musi to być opieka 24h na dobę?
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
mógłby korzystać z UW. Ta pani ma zmniejszony wymiar czasu pracy i nie ma prawa do UW.
co innego jeżeli ta pani ma UW i dodatkowo podejmuje pracę na 1/2 etatu
to chodzi o ojca, urlop ma udzielony od następnego dnia po zakończeniu macierzyńskiego przez żonę i obniżenie czasu pracy też od tego dnia, ale jak to wszystko się ma do naszego rozpatrzenia sprawy?
dokładnie, mogł dostać wycychowawczy i zatrudnić się u tego samego pracodawcy na kolejną umowę ale nie mogł jednocześnie dostać wychowawczego i zmiany etatu w zwiazku z wychowawczym
jakiś niekumaty pracodawca