Darowizna od rodzica. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 lip 2023, 17:44

Klient tłumaczy, że 3 miesiące żył z pieniędzy przesłanych mu na konto przez rodzica. Czy coś ma mnie tu interesować, np. suma? Czy potraktować jak pomoc rodziny i nie liczyć?
Mirabelka
Referent
Od: 19 cze 2017, 16:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 lip 2023, 10:23

Czy potraktować jak pomoc rodziny i nie liczyć?
dokładnie tak

jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości zawsze możesz przeprowadzić wywiad środowiskowy, gdzie odbierzesz bardziej szczegółowe oświadczenie o stanie majatkowym ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 lip 2023, 12:07

No ok, ale hipotetycznie : gdyby mi na wywiadzie oświadczył, że niezłą sumkę dostał w darowiźnie od rodzica, to i tak nie mogę liczyć i nic z tym nie zrobię?
Mirabelka
Referent

Napisano: 11 lip 2023, 14:45

No ok, ale hipotetycznie : gdyby mi na wywiadzie oświadczył, że niezłą sumkę dostał w darowiźnie od rodzica, to i tak nie mogę liczyć i nic z tym nie zrobię?
art. 7 ust 3. Organ, o którym mowa w ust. 1, odmawia przyznania dodatku mieszkaniowego, jeżeli w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustali, że:
1)
występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, o której mowa w ust. 1, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe lub
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 lip 2023, 12:10

jestem świeżo po szkoleniu.Dużo wątków było poruszonych m.in.ten,o którym piszecie.Jeżeli rodzic nie mieszka z dorosłym dzieckiem, daje kasę to obowiązek alimentacyjny.To alimenty na dziecko.Na alimenty nie musi być wyrok.Alimenty wliczamy, jeśli od innych osób darowizna to nie wliczamy. Musi często sięgać do KRiO.Pomocne.
Dociekliwa06
Praktykant
Od: 21 lip 2021, 14:22

Napisano: 14 lip 2023, 13:36

jestem świeżo po szkoleniu.Dużo wątków było poruszonych m.in.ten,o którym piszecie.Jeżeli rodzic nie mieszka z dorosłym dzieckiem, daje kasę to obowiązek alimentacyjny.To alimenty na dziecko.Na alimenty nie musi być wyrok.Alimenty wliczamy, jeśli od innych osób darowizna to nie wliczamy. Musi często sięgać do KRiO.Pomocne.
tu faktycznie racja! umknęło mi , że to pomoc od rodzica :shock:
mój błąd sorka
brodafix
Podinspektor

Napisano: 17 lip 2023, 20:04

No ok z tymi alimentami. To w takim razie gdy klient wpisuje "pomoc rodziny", to pytacie jaka to rodzina? Od chwili zmiany przepisów u nas nikt nie pyta jaki to członek rodziny, tylko po prostu się nie wliczało. A jak u Was w takim razie?
Mirabelka
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x