data wydania czy uprawomocnienia postanowienia sądu dot. R.Z.

~poca

data wydania czy uprawomocnienia postanowienia sądu dot. R.Z.

Post autor: ~poca »

Temat już chyba był, ale jeszcze raz.
Pomoc pieniążna dla rodzin spokrewnionych (w tym przypadku) przyznajecie od daty uprawomocnienia się postanowienia sądu czy do daty ogłoszenia/wydania postanowienia???
~pcpr

Re: data wydania czy uprawomocnienia postanowienia sądu dot. R.Z.

Post autor: ~pcpr »

od wtedy, kiedy jest prawomocne, nieprawomocne nie podlega wykonaniu, nie ma rodziny zastępczej, nie ma pomocy pieniężnej.
Mamy przypadki, że rodzice biologiczni się odwołują od postanowienia, do czasu zakończenia postępowania prawomocnym postanowieniem nie ma zatem rodziny zastępczej.
~grazka

Post autor: ~grazka »

od daty uprawomocnienia się postanowienia
~Moniczka

Post autor: ~Moniczka »

u nas też data uprawomocnienia.
~poca

No to spoko, bo ja mam interpretację z Ministerstwa z (dodam z września b.r.) , że od daty wydania/ogłoszenia przyznawać należy pomoc a nie od uprawomomocnienia. Wiem, że większość PCPR robi od daty uprawomocnienia, my też.....
~izabela

Post autor: ~izabela »

Zależy jaka jest klauzula. Jeśli postanowienie jest natychmiast wykonalne, to od dnia wydania lub umieszczenia dziecka w rz. Jeśli postanowienie musi się uprawomocnić, to od dnia uprawomocnienia.
~poca

też tak myślałam-do wczoraj dopóki nie dostałam interpretacji
~Ania

Post autor: ~Ania »

czy mogę prosić o tę interpretację? [email protected]
~lila

Post autor: ~lila »

pomoc pienięzna przyznawana jest od miesiąca złozenia wniosku oraz uzyskania uprawnień do tej pomocy, rodzina zastępcza uzyskuje uprawnienia od dnia rozprawy sądowej - wydania wyroku, czas uprawomocnienia jest dla stron postepowania sądowego o ile nie zgadzaja się z wyrokiem, jest to też czas w którym nie można wydawać decyzji o przyznaniu swiadczeń, gdyż oczywiście wyrok moze ulec zmianie, ale po uprawomocnieniu oznacza że każada ze stron zgadza się z wyrokiem sadu i forma opieki zastepczej dla danego dziecka jest ustanowiona od dnia sprawy , więc pomoc rodzinie przysługuje od tego właśnie dnia
~Ja

Post autor: ~Ja »

My od jakiegoś czasu przyznajemy pomoc od dnia wydania postawnowienia.
Spójrzcie jeszcze na stronkę https://rodziny.interwencjaprawna.pl/precedensy.html
ODPOWIEDZ