Napisano: 07 wrz 2023, 10:14
Ostatnio rozmawiałam z prawnikiem na ten temat, byłam też na niejednym szkoleniu i jakoś nigdy tak bardzo nie zwracano uwagę na to, jak długo ważne jest owe zaświadczenie. Fakt, pilnuje tego, aby w momencie, gdy wnioskodawca składa wniosek nie minęło 30 dni od daty wystawienia owego zaświadczenia. Kiedyś miałam sytuację, w której minęło te 30 dni i poprosiłam komornika o kolejne zaświadczenie to był zaskoczony moją prośbą twierdzą, że owe zaświadczenie było jeszcze ważne.
Będąc kiedyś na szkoleniu prowadzący powiedział, że nie warto spieszyć się z rozpatrywaniem tych wniosków złożonych w lipcu czy też sierpniu bo do października sytuacja u wnioskodawcy może się zmienić i po co sobie robić wówczas dodatkową robotę. Nic też nie było mowy o nowym zaświadczeniu no bo od lipca do października dużo może się zmienić. Rozmawiałam też z naszym prawnikiem na ten temat, który powiedział, że jeśli na dzień złożenia wniosku wszytko było dobrze, to jeśli wniosek był złożony np. w sierpniu a my rozpatrzymy go nawet w październiku to nie potrzebne jest żadne nowe zaświadczenie o bezskuteczności. Ale czy tak może być ... nie jestem do końca przekonana.