data zaświadczenia
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
data zaświadczenia
wniosek złożony 05.09.2023 a data zaświadczenia 29.08.2023 czy tak może być ? Czy data zaświadczenia musi być wrześniowa?
-
- Referent
- Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Re: data zaświadczenia
Nowe z datą wrześniową
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
a z czego to wynika?
-
- Referent
- Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
zaświadczenie o bezskuteczności z ostatnich dwóch miesięcy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Ważne jest takie zaświadczenie od komornika miesiąc. Według mnie jest ważne i na podstawie tego zaświadczenia bym wydała decyzję.referent444 pisze: 06 wrz 2023, 10:13 wniosek złożony 05.09.2023 a data zaświadczenia 29.08.2023 czy tak może być ? Czy data zaświadczenia musi być wrześniowa?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
To jak 30.08 dostane zaświadczenie to 1.09 jest już za późno na złożenie wniosku i musze lecieć po nowe takie samo? Czyli bardziej się opłaca składać wnioski w ogóle bez zaświadczeń u was i wtedy niech sobie organ sam występuje, bo przecież takie tez można...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
- Kontakt:
Ostatnio rozmawiałam z prawnikiem na ten temat, byłam też na niejednym szkoleniu i jakoś nigdy tak bardzo nie zwracano uwagę na to, jak długo ważne jest owe zaświadczenie. Fakt, pilnuje tego, aby w momencie, gdy wnioskodawca składa wniosek nie minęło 30 dni od daty wystawienia owego zaświadczenia. Kiedyś miałam sytuację, w której minęło te 30 dni i poprosiłam komornika o kolejne zaświadczenie to był zaskoczony moją prośbą twierdzą, że owe zaświadczenie było jeszcze ważne.
Będąc kiedyś na szkoleniu prowadzący powiedział, że nie warto spieszyć się z rozpatrywaniem tych wniosków złożonych w lipcu czy też sierpniu bo do października sytuacja u wnioskodawcy może się zmienić i po co sobie robić wówczas dodatkową robotę. Nic też nie było mowy o nowym zaświadczeniu no bo od lipca do października dużo może się zmienić. Rozmawiałam też z naszym prawnikiem na ten temat, który powiedział, że jeśli na dzień złożenia wniosku wszytko było dobrze, to jeśli wniosek był złożony np. w sierpniu a my rozpatrzymy go nawet w październiku to nie potrzebne jest żadne nowe zaświadczenie o bezskuteczności. Ale czy tak może być ... nie jestem do końca przekonana.
Będąc kiedyś na szkoleniu prowadzący powiedział, że nie warto spieszyć się z rozpatrywaniem tych wniosków złożonych w lipcu czy też sierpniu bo do października sytuacja u wnioskodawcy może się zmienić i po co sobie robić wówczas dodatkową robotę. Nic też nie było mowy o nowym zaświadczeniu no bo od lipca do października dużo może się zmienić. Rozmawiałam też z naszym prawnikiem na ten temat, który powiedział, że jeśli na dzień złożenia wniosku wszytko było dobrze, to jeśli wniosek był złożony np. w sierpniu a my rozpatrzymy go nawet w październiku to nie potrzebne jest żadne nowe zaświadczenie o bezskuteczności. Ale czy tak może być ... nie jestem do końca przekonana.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/500+
- Kontakt:
Nie zgodzę się z tym niestety, zaświadczenie "mówi" nam o ostatnich dwóch miesiącach, że wtedy egzekucja była bezskuteczna, więc jeśli wniosek zostanie złożony w sierpniu a rozpatrzymy go w październiku to nie wiemy czy sytuacja nie uległa zmianie. Kiedyś na szkoleniu była o tym mowa i właśnie na zwracanie uwagi na daty. Ja przyjmuję do wniosku zaśw. od wierzycielki, a jeśli rozpatruję po czasie to zwracam się do komornika o nowe i na szczęście nie robią mi problemów.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Przecież to komornik powinien zgłosić fakt jeśli egzekucja stanie się skuteczna, a jak wiemy stanie się skuteczna tylko wtedy jeśli dłużnik spłaci w tym czasie całe zalegle i bieżące alimenty, wiec chyba ops zauważy jeśli nagle mu jakiś dłużnik spłaci cały dług zanim wyda się decyzje na nowy fundusz.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/500+
- Kontakt:
Tyle, że my nie mamy polegać na domysłach ....kalina.malina pisze: 14 wrz 2023, 9:59 Przecież to komornik powinien zgłosić fakt jeśli egzekucja stanie się skuteczna, a jak wiemy stanie się skuteczna tylko wtedy jeśli dłużnik spłaci w tym czasie całe zalegle i bieżące alimenty, wiec chyba ops zauważy jeśli nagle mu jakiś dłużnik spłaci cały dług zanim wyda się decyzje na nowy fundusz.
Oprócz data zaświadczenia - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Decyzja ostateczna, wniosek do komornika o przyłączenie
matka opiekunem prawnym fundusz
problem z logowaniem do KBIG
Dłużnik się stawił, ale mieszka na terenie innej gminy
Weryfikacja dłużnika
dłużnik uchylający
szkoła MEN SIO
Syndyk
odmowa umorzenia gdy egzekucja jest skuteczna art. 30 ust. 1
złożony wniosek a dłużnik za granicą
ziemia sprzedana
Zmiana dochodu