de do kwietnia? - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
Wybrane tematy:
Cheops przedłużenie dodatku energetycznego o co chodzi ??? zmieniamy decyzje? de do kwietnia? Nowe stawki DE od maja 2022 r. liczba rodzin

Napisano: 07 mar 2022, 12:22

Czy ktoś z Państwa otrzymał informację,że dodatki energetyczne mają być wypłacone tylko do kwietnia? a co z tymi osobami, które kwalifikowały się do de do maja czy czerwca ale z wiadomych przyczyn (brak wiedzy o tym jaka będzie jego wysokość w maju) nie dostały na taki okres dodatku energetycznego?
czy ktoś może się podzielić treścią takiego pisma albo informacją co robicie z tymi osobami?
Będę wdzięczna za odpowiedzi, podpowiedzi...
jolasz
Praktykant
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 mar 2022, 16:31

jolasz pisze:
07 mar 2022, 12:22
Czy ktoś z Państwa otrzymał informację,że dodatki energetyczne mają być wypłacone tylko do kwietnia? a co z tymi osobami, które kwalifikowały się do de do maja czy czerwca ale z wiadomych przyczyn (brak wiedzy o tym jaka będzie jego wysokość w maju) nie dostały na taki okres dodatku energetycznego?
czy ktoś może się podzielić treścią takiego pisma albo informacją co robicie z tymi osobami?
Będę wdzięczna za odpowiedzi, podpowiedzi...
ja decyzje wydaję do 30 kwietnia...w maju zawsze skladane sa nowe wnioski...jednak wydaje mi sie, ze jesli nawet komus przysługuje jeszcze na maj, czy czerwiec to się liczy jako nowo złozony wniosek...a wnioski złożone do 31 grudnia 2022 r zostawiamy bez rozpatrzenia :?
:-)
Inspektor
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 mar 2022, 9:51

DE powinien być przyznany na czas trwania dodatku mieszkanioewgo, niezaleznie od tego, że kwoty podane są do kwietnia. W maju powinnismy dokonać zmiany decyzji na nowe kwoty. Wydając decyzje do kwietnia narażamy się, w razie kontroli, na stwierdzenie, że decyzję wydano z naruszeniem prawa.
Maxima
Inspektor
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 mar 2022, 10:12

Maxima pisze:
09 mar 2022, 9:51
DE powinien być przyznany na czas trwania dodatku mieszkanioewgo, niezaleznie od tego, że kwoty podane są do kwietnia. W maju powinnismy dokonać zmiany decyzji na nowe kwoty. Wydając decyzje do kwietnia narażamy się, w razie kontroli, na stwierdzenie, że decyzję wydano z naruszeniem prawa.
i co teraz w takiej sytuacji? moja poprzedniczka tez tak robiła..odeszła a ja zostałam z decyzjami do kwietnia
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 09 mar 2022, 12:55

witam, pisma nie dostałam ale rozmawiałam z uw i jeśli osoba w listopadzie czy grudniu miałaby przyznany do maja czy czerwca ( a nie ma bo nie znamy wysokości de), to traktowane jest jako jej uprawnienie z tamtego okresu a nie nowy wniosek, należy to wypłacić po ogłoszeniu nowej wysokości de i zrobić zapotrzebowanie na maj i czerwiec (teraz właśnie są już wnioski do wypełnienia). To jest to co udało mi się ustalić. Macie Państwo jeszcze jakieś inne informacje?
jolasz
Praktykant
Od: 06 sty 2021, 13:05

Napisano: 09 mar 2022, 13:41

jolasz pisze:
09 mar 2022, 12:55
witam, pisma nie dostałam ale rozmawiałam z uw i jeśli osoba w listopadzie czy grudniu miałaby przyznany do maja czy czerwca ( a nie ma bo nie znamy wysokości de), to traktowane jest jako jej uprawnienie z tamtego okresu a nie nowy wniosek, należy to wypłacić po ogłoszeniu nowej wysokości de i zrobić zapotrzebowanie na maj i czerwiec (teraz właśnie są już wnioski do wypełnienia). To jest to co udało mi się ustalić. Macie Państwo jeszcze jakieś inne informacje?
moja poprzedniczka decyzje robiła do kwietnia. wiec nawet jeśli osoby przyniosły wniosek w grudniu, maja decyzja przyznany dodatek do kwietnia. jak wybrnąć z takiej sytuacji? sa juz wnioski na przyznanie dotacji i jak mam zaplanować na maj jeśli decyzję są do kwietnia? chyba wpisze 0.00 i będę się modliła o brak kontroli z UW.
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 11 mar 2022, 8:34

Przecież od stycznia tego roku mamy nie przyjmować wniosków na DE bo jest dodatek osłonowy. Ja wydaję decyzję tylko do kwietnia więc zapotrzebowanie na maj i czerwiec będzie zerowe. I takie zapotrzebowanie mam zrobić?
Ewelcia83
Praktykant
Od: 25 lis 2019, 15:42
Zajmuję się: DM/DE/SW/FA

Napisano: 11 mar 2022, 12:58

No jasne że tak. Nie ma się tu nad czym zastanawiać. W kwietniu robię ostatnią listę wypłat dodatków. Zapotrzebowanie do UW poszło tylko na kwiecień. Na pozostałe miesiące 0 zł.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 24 mar 2022, 10:52

Fantomas pisze:
11 mar 2022, 12:58
No jasne że tak. Nie ma się tu nad czym zastanawiać. W kwietniu robię ostatnią listę wypłat dodatków. Zapotrzebowanie do UW poszło tylko na kwiecień. Na pozostałe miesiące 0 zł.
no a wnioski przyjęte w grudniu przecież są wypłacane do czerwca...

ja robiłam zapotrzebowanie teraz i zerowa lista wyszła mi dopiero od lipca dzwoniłam do wydziału polityki społecznej i powiedziano mi ze prawidłowo zrobiłam to zapotrzebowanie
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 24 mar 2022, 12:13

lusia&lusia pisze:
24 mar 2022, 10:52
Fantomas pisze:
11 mar 2022, 12:58
no a wnioski przyjęte w grudniu przecież są wypłacane do czerwca...

ja robiłam zapotrzebowanie teraz i zerowa lista wyszła mi dopiero od lipca dzwoniłam do wydziału polityki społecznej i powiedziano mi ze prawidłowo zrobiłam to zapotrzebowanie
jezeli wnioski z grudnia przyznano do czerwca to wiadomo, ze wyplacasz do czerwca i nalezy zrobic zapotrzebowanie na II kwartał :shock: nad czym tu sie zastanawiac? od lipca juz nie bedziesz wyplacac...to lista zerowa...normalne...Na III kwartał juz nie robisz zapotrzebowania a to co zostanie zwracasz pewnie do urzedu wojewódzkiego
:-)
Inspektor
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x