Dec. N/p i wezwanie do zwrotu prawomocna lecz bezprzedmiotow - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 30 lis 2017, 9:02

Pani złożyła wniosek na nowy okres, w trakcie postępowania wyszło że nastąpiło uzyskanie dochodu rozpoczęcie działalności w styczniu 2017, Pani pobierała świadczenie na stary okres i nie zgłosiła. Wezwałem Panią do dostarczenie zaświadczenia o dochodzie. Pani nie stawiła się, więc z braku możliwości zweryfikować dochód wysłałem zawiadomienie, że wszczynam postępowanie o nienależnie pobrane świadczenie i 7 dni na zapoznanie się z aktami, oczywiście nie stawiła się. Wystawiłem dec nienależnie pobrane po dwóch tygodniach kolejną do zwrotu. Mija kolejne dwa tygodnie kobitka przychodzi i dostarcza zaświadczenie brak dochodu z działalności za pierwsze miesiące. Co w takim razie mam zrobić? Wszystkie dec już są prawomocne. Czy mam przeliczam dochód i uchylam ponieważ są bezprzedmiotowe? babeczka łapie się z dochodu.
Avidrock
Stażysta
Od: 11 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym

Napisano: 30 lis 2017, 9:11

unieważnij je, bo zrobiłeś je bezprawnie. Nie rób tak więcej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2017, 9:20

Ale dlaczego bezprawnie. Pani nie zgłosiła działalność i pobierana w między czasie świadczenie. Każda zmiana szczególnie dochodowa powinna być zgłoszona. Dostała wezwanie nie zgłosiła się, dostała zawiadomienie również nie zgłosiła się, dostała Dec. Nienależnie pobrane nie zgłosiła się, dostała do zwrotu nie zgłosiła się . W sumie miała prawie dwa miesiące i nie stawia się. Dopiero po terminach przyszła.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 9:22

de Charette pisze:unieważnij je, bo zrobiłeś je bezprawnie. Nie rób tak więcej
Ale dlaczego bezprawnie. Pani nie zgłosiła działalność i pobierana w między czasie świadczenie. Każda zmiana szczególnie dochodowa powinna być zgłoszona. Dostała wezwanie nie zgłosiła się, dostała zawiadomienie również nie zgłosiła się, dostała Dec. Nienależnie pobrane nie zgłosiła się, dostała do zwrotu nie zgłosiła się . W sumie miała prawie dwa miesiące i nie stawia się. Dopiero po terminach przyszła.
Avidrock

Praktykant
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 9:43

bo nie było podstaw do zrobienia takiej decyzji, ba nie miałeś do tego żadnych dokumentów.
Jak Pani teraz bierze to miałeś ją wezwać pod groźbą wstrzymania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2017, 9:47

de Charette pisze:bo nie było podstaw do zrobienia takiej decyzji, ba nie miałeś do tego żadnych dokumentów.
Tylko problem w tym ze wniosek na nowy okres pozostawiony bez rozpatrzenia z braku kompletu dokomentów.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 11:05

de Charette pisze:bo nie było podstaw do zrobienia takiej decyzji, ba nie miałeś do tego żadnych dokumentów.
mam pouchylać decyzje
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 11:27

nie, masz poprosic sko, zeby je uniewaznilo :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2017, 11:37

kb pisze:nie, masz poprosic sko, zeby je uniewaznilo :)
Ale dlaczego unieważnienie mojej winy nie ma
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 11:52

Nie powinieneś wydawać decyzji o np dopóki nie miałeś wiedzy, że dochód przekracza. Bardzo często tak jest, że osoby, które otwierają działalność i przynoszą zaświadczenie to wykazują dochód 0.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x