Dec. N/p i wezwanie do zwrotu prawomocna lecz bezprzedmiotow - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 30 lis 2017, 11:56

Edysia185 pisze:Nie powinieneś wydawać decyzji o np dopóki nie miałeś wiedzy, że dochód przekracza. Bardzo często tak jest, że osoby, które otwierają działalność i przynoszą zaświadczenie to wykazują dochód 0.
Wiem mój obowiązek było wezwanie o dostarczenie dochodu pani nie stawia się a ze wstrzymanie nie mogłem zrobić to co miałem zrobić
Avidrock
Stażysta
Od: 11 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym

Napisano: 30 lis 2017, 12:12

Avidrock pisze:
kb pisze:nie, masz poprosic sko, zeby je uniewaznilo :)
Ale dlaczego unieważnienie mojej winy nie ma
twoje decyzje sa niewazne i niewazne jest czy byla w tym twoja wina czy jej nie bylo:) nie znajac wysokosci dochodu uzyskanego nie mogles ustalic dochodu rodziny po uzysku, wiec nie mogles uznac wyplaconych swiadczen za nienaleznie pobrane, bo nie miales wiedzy czy takie byly - to ze ktos mial cos zglosic i nie zglosil nie czyni jeszcze swiadczen nienaleznymi, dopiero ustalenie ,ze dochod w wyniku tej zmiany przekroczyl kryterium powoduje,ze swiadczenia mozna uznac za nienaleznie pobrane, bo sie nie nalezaly... a widzisz teraz sie okazalo,ze jednak sie nalezaly :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2017, 12:24

i czego tak się boisz tego unieważnienia? nic strasznego, zdarza się pomylić każdemu, unieważnią, wydasz nową decyzję i gitara. Nikt cię za to nie wybatoży czy coś takiego ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 lis 2017, 12:53

Avidrock pisze:Ale dlaczego unieważnienie mojej winy nie ma
Jest tylko rażące naruszenie prawa. Powód do stwierdzenia nieważności.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2017, 14:48

Iks pisze:
Avidrock pisze:Ale dlaczego unieważnienie mojej winy nie ma
Jest tylko rażące naruszenie prawa. Powód do stwierdzenia nieważności.
Dziękuję za pomoc
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 15:43

Tom. pisze:i czego tak się boisz tego unieważnienia? nic strasznego, zdarza się pomylić każdemu, unieważnią, wydasz nową decyzję i gitara. Nikt cię za to nie wybatoży czy coś takiego ;)
tom jak wygląda sytuacja z unieważnieniem? jakie mam podjąć działania po kolei? nigdy tego nie robiłem.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 15:47

Avidrock pisze:
Tom. pisze:i czego tak się boisz tego unieważnienia? nic strasznego, zdarza się pomylić każdemu, unieważnią, wydasz nową decyzję i gitara. Nikt cię za to nie wybatoży czy coś takiego ;)
tom jak wygląda sytuacja z unieważnieniem? jakie mam podjąć działania po kolei? nigdy tego nie robiłem.
czy jest możliwość jako organ ustosunkowywać pismo do SKO i wysłać komplet dokumentów tak żeby oni sprawdzili sami czy jest naruszenie i podjęli decyzję czy mają unieważnić czy pozostawić w mocy.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 15:52

trzeba napisac pismo do SKO z wnioskiem o unieważnienie, napisać co skiepszczone i wysłać akta, wszystko

coś w tym stylu :
Na podstawie art. 157 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – kodeks postępowania administracyjnego, Dział Świadczeń XXX zwraca się o stwierdzenie nieważności decyzji XXX z dnia 1 września 2008 roku nr XXXX w części dotyczącej wysokości dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka w okresie od września do listopada 2008.
Wskazaną powyżej decyzją przyznano Panu XXX m.in. dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka na rzecz XXX w kwocie po 250 zł miesięcznie w okresie wrzesień – listopad 2008 oraz 170 zł w okresie grudzień – sierpień. Wymieniona decyzja narusza, zdaniem OPS, zapisy art 11a ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Zgodnie z art 11a ust 3 i 4 w/w ustawy, dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje w wysokości 170,00 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej jednak niż 340,00 zł na wszystkie dzieci. W przypadku dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności kwotę dodatku zwiększa się o 80,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160,00 zł na wszystkie dzieci. Jak wynika z akt sprawy XXX legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Oznacza, to że przez cały okres zasiłkowy dodatek powinien wynosić 170 zł miesięcznie.
W związku z powyższym OPS w XXXX wnosi o wszczęcie postępowania mającego na celu wyeliminowanie błędnej decyzji z obrotu prawnego. Jednocześnie, na podst. art. 159 kpa Ośrodek wnosi o wstrzymanie wykonania wskazanej na wstępie decyzji.
I na tej podstawie wszczną postępowanie i sprawdzą. Jak będzie rażace naruszenie prawa to unieważnią, jak uznają, że nie ma naruszenia to zostawią.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 30 lis 2017, 16:00

Tom. pisze:trzeba napisac pismo do SKO z wnioskiem o unieważnienie, napisać co skiepszczone i wysłać akta, wszystko

coś w tym stylu :
Na podstawie art. 157 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – kodeks postępowania administracyjnego, Dział Świadczeń XXX zwraca się o stwierdzenie nieważności decyzji XXX z dnia 1 września 2008 roku nr XXXX w części dotyczącej wysokości dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka w okresie od września do listopada 2008.
Wskazaną powyżej decyzją przyznano Panu XXX m.in. dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka na rzecz XXX w kwocie po 250 zł miesięcznie w okresie wrzesień – listopad 2008 oraz 170 zł w okresie grudzień – sierpień. Wymieniona decyzja narusza, zdaniem OPS, zapisy art 11a ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Zgodnie z art 11a ust 3 i 4 w/w ustawy, dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje w wysokości 170,00 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej jednak niż 340,00 zł na wszystkie dzieci. W przypadku dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności kwotę dodatku zwiększa się o 80,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160,00 zł na wszystkie dzieci. Jak wynika z akt sprawy XXX legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Oznacza, to że przez cały okres zasiłkowy dodatek powinien wynosić 170 zł miesięcznie.
W związku z powyższym OPS w XXXX wnosi o wszczęcie postępowania mającego na celu wyeliminowanie błędnej decyzji z obrotu prawnego. Jednocześnie, na podst. art. 159 kpa Ośrodek wnosi o wstrzymanie wykonania wskazanej na wstępie decyzji.
I na tej podstawie wszczną postępowanie i sprawdzą. Jak będzie rażace naruszenie prawa to unieważnią, jak uznają, że nie ma naruszenia to zostawią.
Podaję art. KPA a z ustawy o świadczeniach wychowawczych w moim przypadku jakie artykuły mam zacytować?
Avidrock
Stażysta

Napisano: 30 lis 2017, 16:08

no musisz napisać, że zrobiłeś NP a nie powinieneś, bo dochód jest OK i nie zachodzą żadne przesłanki z art. 25 uppwd
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x