Pani X złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny, przyznałam jej go i pracownik próbował dostarczyć jej decyzję, drzwi są zamknięte i nikt tam nie przebywa, podobno gdzieś wyjechała. Do końca miesiąca powinnam jej wypłacić ten zasiłek. Co teraz zrobić?
Art. 41. § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos 79 co to w praktyce oznacza; czy mam wyslać ten list czy pracownik socjalny moze mi napisać notatkę opisującą sytuację. Nie wysyłamy listów poczta ze względów finansowych. Zresztą jak wyślę to i tak juz nie wróci do poniedziałku
jak wyślesz pocztą, dostaniesz zwrot i masz skutek doręczenia. Ja tak bym zrobił.
W przeciwnym razie:
Art. 44. § 1. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43:
2) pismo składa się na okres czternastu dni w URZĘDZIE WŁAŚCIWEJ GMINY (MIASTA) - w przypadku doręczania pisma przez pracownika urzędu gminy (miasta) lub upoważnioną osobę lub organ.
§ 2. Zawiadomienie o pozostawieniu pisma wraz z informacją o możliwości jego odbioru w terminie siedmiu dni, licząc od dnia pozostawienia zawiadomienia w miejscu określonym w § 1, umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy nie jest to możliwe, na drzwiach mieszkania adresata, jego biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w widocznym miejscu przy wejściu na posesję adresata.
§ 3. W przypadku niepodjęcia przesyłki w terminie, o którym mowa w § 2, pozostawia się powtórne zawiadomienie o możliwości odbioru przesyłki w terminie nie dłuższym niż czternaście dni od daty pierwszego zawiadomienia.
§ 4. Doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, o którym mowa w § 1, a pismo pozostawia się w aktach sprawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Formalnie, zgodnie z art. 110 kpa organ administracji publicznej, który wydał decyzję, jest nią związany od chwili jej doręczenia lub ogłoszenia, o ile kodeks nie stanowi inaczej.
Póki nie masz skutku doreczenia nie powinnaś realizować wypłaty.
Że robicie inaczej nie musisz mi tłumaczyć.
Terry Pratchett
Zgoda, ale sama wiesz, ze nie jest to bezwzględne. Jak nie dostarczy dokumentów na czas, weziwesz, przesuniesz termin, nie wydasz ani decyzji, ani nie wypłacisz kasy.
Wypłata kasy jest realizowaniem decyzji, póki strona nie ma decyzji w łapkach, to tej decyzji nie ma w obrocie. Tak to wygląda formalnoprawnie.
Ale wiem jak jest, nie bede udawał świętszego od papieza.
Nie wspominając o laurkach z UW i MPiPS, żeby pieniądze np. z rządowego programu wypłacic do końca danego m-ca.
Terry Pratchett