decyzja czy postanowienie ? sprosowanie oczywistej omyłki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 gru 2017, 14:52

Witam mam problem bo zamiast dojazdu powinnam przyznać klientce internat na syna. Jak mam wybrnąć. wydać decyzję prostującą błąd z urzędu i zmienić dojazd na internat? Pomocy może Ktoś miał podobny problem poproszę o wzór ewentualnie.
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 13 gru 2017, 20:58

Jeśli nieprawomocna, to niech się odwoła i przychyl się do odwołania zgodnie z art. 132 Kpa, a jeśli prawomocna to wydaj decyzję prostującą błąd z urzędu zgodnie z art. 31.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2017, 10:11

Decyzja jest prawomocna a dlaczego decyzję prostującą błąd z urzędu a nie postanowienie o sprostowaniu oczywistej pomyłki? Mam pytanie w jakich sytuacjach decyzję a kiedy powinno się robić postanowienie? Czy masz może wzór decyzji prostującej błąd z urzędu?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 15 gru 2017, 11:58

Bo ustalenie wysokości świadczeń rodzinnych było następstwem Twojego błędu. Postanowienie dotyczy prostowania oczywistych błędów czy pomyłek np. pomylenie imienia dziecka, błąd w nazwisku, źle określona data przysługiwania świadczenia itp.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x