decyzja czy postanowienie ? sprosowanie oczywistej omyłki

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Iza11
Starszy referent
Zajmuję się: SR SW FA
Kontakt:

decyzja czy postanowienie ? sprosowanie oczywistej omyłki

Post autor: Iza11 »

Witam mam problem bo zamiast dojazdu powinnam przyznać klientce internat na syna. Jak mam wybrnąć. wydać decyzję prostującą błąd z urzędu i zmienić dojazd na internat? Pomocy może Ktoś miał podobny problem poproszę o wzór ewentualnie.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: decyzja czy postanowienie ? sprosowanie oczywistej omyłk

Post autor: noteev »

Jeśli nieprawomocna, to niech się odwoła i przychyl się do odwołania zgodnie z art. 132 Kpa, a jeśli prawomocna to wydaj decyzję prostującą błąd z urzędu zgodnie z art. 31.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Iza11
Starszy referent
Zajmuję się: SR SW FA
Kontakt:

Do Noteev decyzja czy postanowienie ?

Post autor: Iza11 »

Decyzja jest prawomocna a dlaczego decyzję prostującą błąd z urzędu a nie postanowienie o sprostowaniu oczywistej pomyłki? Mam pytanie w jakich sytuacjach decyzję a kiedy powinno się robić postanowienie? Czy masz może wzór decyzji prostującej błąd z urzędu?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: decyzja czy postanowienie ? sprosowanie oczywistej omyłk

Post autor: noteev »

Bo ustalenie wysokości świadczeń rodzinnych było następstwem Twojego błędu. Postanowienie dotyczy prostowania oczywistych błędów czy pomyłek np. pomylenie imienia dziecka, błąd w nazwisku, źle określona data przysługiwania świadczenia itp.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ