Decyzja- na jaki okres - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 08 mar 2016, 15:52

stanowczo za dużo kombinujesz.
Strona jak byk wnosi o 500 na drugie dziecko. Dlaczego na siłę chcesz ją zmuszać by chciała na pierwsze?
Zgodnie z twoim rozumowaniem to idźmy jeszcze dalej:
przy złożeniu wniosku w takiej sytuacji od razu wzywajmy stronę do przedstawienia dochodów pod groźbą pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia..

PS. można dyskutować nad tym czy przyznać tylko 500 na okres gdzie są dwoje dzieci i resztę olać , czy przyznać za ten okres i odmówić za następny. I tyle
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:06

noteev pisze:
Z poprawnego wyciągania wniosków.
Ok. Wniosek jest taki, że nie wiadomo jaka będzie sytuacja klienta w chwili skończenia przez pierwsze dziecko 18 lat i według mnie, powinniśmy przyznać na drugie dziecko do końca okresu zasiłkowego, a w momencie ukończenia 18 lat przez pierwsze dziecko, zażądać od klienta doniesienia dochodów. Jeśli spełnia kryterium, dalej wypłacamy, jeśli nie, uchylamy decyzję. Myślę, że nie mamy podstawy do przyznania świadczenia na okres inny niż okres zasiłkowy.
To w interesie klienta jest, zeby przedstawił odpowiednie dokumenty, ze nalezy sie 500 po zmianach do końca okresu zasiłkowego. Tym bardziej, że to w okresie zasiłkowym następuje zmiana, drugie dziecko staje sie pierwszym, a do tego kryterium dochodowe wyliczane jest cały czas na podstawie tych samych dochodów, ze względu na które zrezygnował ze świadczenia na pierwsze dziecko.
Podstawa do przyznania na inny okres niż okres zasiłkowy są przepisy, które mówią, że ukończenia 18 lat przez pierwsze dziecko, drugie automatycznie staje sie tym pierwszym i 500 dla niego uzaleznione jest od spełnienia kryterium dochodowego przez rodzinę.
I dla przykładu jezeli ktoś ci wystąpi o 500 na jedyne dziecko, które w czasie trwania okresu zasilkowego ukończy 18 lat tak samo nie masz potrzeby przyznawać na cały okres zasiłkowy tylko na okres do ukończenia przez niego 18 lat.
I powiem szczerze, jesli too ja bym wystapiła o 500 tylko na drugie dziecko, wiedząc, że nie spełniam kryterium dochodowego na pierwsze, a później ktoś by kazał ponownie dostarczać dochody, żeby sobie sprawdzić czy na pewno po zmianach to pierwsze dziecko, które wczesniej było drugie kwalifikuje sie na 500, to bym go uznała za idiotę i całkowicie olała.
m&m

Napisano: 08 mar 2016, 16:11

Elmer pisze:stanowczo za dużo kombinujesz.
Strona jak byk wnosi o 500 na drugie dziecko. Dlaczego na siłę chcesz ją zmuszać by chciała na pierwsze?
Zgodnie z twoim rozumowaniem to idźmy jeszcze dalej:
przy złożeniu wniosku w takiej sytuacji od razu wzywajmy stronę do przedstawienia dochodów pod groźbą pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia..

PS. można dyskutować nad tym czy przyznać tylko 500 na okres gdzie są dwoje dzieci i resztę olać , czy przyznać za ten okres i odmówić za następny. I tyle
Zaraz, zaraz...to nie żadne kombinowanie. Strona wnosi na drugie dziecko, pierwsze (powiedzmy, że 17,5-letnie) wpisuje do składu rodziny. Za pół roku starsze staje się pełnoletnie i traci status dziecka. Młodsze staje się pierwszym, ale dziecko pozostaje dzieckiem. Dlaczego mamy wstrzymać wypłatę młodszemu z urzędu? Skąd wiemy, że rodzina nie spełnia kryterium? Według mnie musimy to sprawdzić, żeby móc uchylić decyzję.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:12

ale ty nie będziesz żadnego wniosku uchylać.
Ty od razu przyznasz na okres, gdzie jest dwoje dzieci.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:15

Jak jestes taki nadgorliwy, to przeleć się po wszystkich domach, gdzie będzie tylko jedno9 dziecko i posprawdzaj im kryterium dochodowe czy aby na pewno nie kwalifikują sie na 500.
I jak przyznasz decyzję na okreslony okres, to nie będziesz musiał nic uchylac.
m&m

Napisano: 08 mar 2016, 16:22

ale ty nie będziesz żadnego wniosku uchylać.
Ty od razu przyznasz na okres, gdzie jest dwoje dzieci.
Czyli uważasz, że powinniśmy przyznać do ukończenia przez pierwsze dziecko 18 roku życia, a nie na okres zasiłkowy? Ja uważam, że młodsze nie traci uprawnienia z chwilą pełnoletności starszego.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:24

ja powiem więcej, ja uważam, że oni wnioskuję tylko o 500 na drugie dziecko, więc jak starsze kończy 18 lat to oni nic już od nas nie chcą i o nic nie proszą.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:29

Elmer pisze:ja powiem więcej, ja uważam, że oni wnioskuję tylko o 500 na drugie dziecko, więc jak starsze kończy 18 lat to oni nic już od nas nie chcą i o nic nie proszą.
A według mnie oni wnioskują na drugie dziecko, ale na cały okres zasiłkowy, a nie okres "do skończenia przez starsze 18 roku życia".
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:33

hm, to masz chyba inny wniosek niż ja.
U mnie we wniosku w części I jest coś takiego:
Wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu (w przypadku zaznaczenia – wypełnić tabelę A oraz tabelę B w przypadku ubiegania się o świadczenie wychowawcze również na kolejne dzieci).
Nie wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu (w przypadku zaznaczenia – wypełnić tabelę B).

U ciebie tego nie ma?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 16:52

No, w chwili składania wniosku jasne, że nie składa na pierwsze. Ale z chwilą ukończenia 18 lat przez starszego, młodsze staje się pierwszym tylko dla potrzeb przyznania świadczenia, a na "prawdziwe" pierwsze w dalszym ciągu nie wnosi o ustalenie...A wniosek składa na cały okres zasiłkowy...
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x