decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach, upomnienie i - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 lip 2016, 8:15

wydałam kobiecie decyzję ws nienależnie pobranych świadczeń, nie spłaciła ich, napisała podanie o umorzenie, pracownik socjalny poszedł na wywiad, by zbadać, czy zachodzą przesłanki do umorzenia. Kobieta nie wyraziła zgody na przeprowadzenie wywiadu, dostała więc decyzję odmowną umorzenia nienależnie pobranych świadczeń (dec. jest prawomocna).

Zrobiłam upomnienie, teraz kobieta złożyła podanie o umorzenie nienależnie pobranych świadczeń. Co w tej sytuacji? Powinnam wystawić tytuł, ale jak załatwić sprawę tego podania?

Czy mogę wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania?
k.c.

Napisano: 21 lip 2016, 11:17

Jakieś pomysły?
k.k

Napisano: 21 lip 2016, 14:13

???
k.k

Napisano: 21 lip 2016, 14:31

1. "pracownik socjalny poszedł na wywiad, by zbadać, czy zachodzą przesłanki do umorzenia"
i bardzo dobrze zrobiła bo nie ma podstaw do zrobienia wywiadu.
Robi się zwykłe rozeznanie sytuacji przy twoim biurku i przez ciebie.
Poza tym nawet jak już zrobiłeś babola i chciałeś wywiad to odmowa spisania wywiadu skończyła się ponownym babolem - wydaniem decyzji odmownej, zamiast pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

2. jak by była prawidłowo wydana pierwsza decyzja o umorzeniu to teraz bym tylko wezwał do dokumentów świadczących o zmianie sytuacji i w przypadku braku zmiany umorzenie postępowania.
Tutaj jednak bym teraz zrobił prawidłowe postępowanie:
wezwanie, rozeznanie sytuacji i decyzja. Do czasu wydania decyzji wstrzymałbym się z tytułem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2016, 15:14

"Robi się zwykłe rozeznanie sytuacji przy twoim biurku i przez ciebie" - to kobieta ma płakać u mnie przy biurku, nie przy pracowniku socjalnym? A ja mam sporządzić z tego co? Protokół?
k.c.

Napisano: 21 lip 2016, 15:21

masz jej dać chusteczkę, sporządzasz to w jakiej formie chcesz. Ja każe pisać im wszystko na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną. Po prostu opisuje swoja sytuację.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2016, 9:30

dziękuję
k.c.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]