Moi drodzy, złożyłam papiery o swiadczenia a własciwie o ich kontynuacje. Mam syna z autyzmem który w czerwcu skończył 16 lat . Od znajomej dowiedziałam się że MOPS odmawia bardzo często przyznania pomocy . Moje dziecko na pierwszy rzut oka zachowuje się jak normalne dziecko ale kto zna zachowania w autyżmie ten wie ze jest to tylko złudzenie, nie jest samodzielny, w tym co robi musi byc pomoc ,przypilnowanie czy nakierowanie. Mam niepełnosprawną babcię dodatkowo (otępienie starcze i nie chodzi prawie wcale...) boję się iż instytucja odmówi mi pomocy w postaci świadczeń, nie wyobrażam sobie dwóch niepełnosprawnych osób zostawić w domu. Na co mam się nastawić, jak wygląda taki wywiad do świadczeń.. pozdrawiam
dziękuję za odpowiedź, dziecko ma stopień znaczny i zaznaczony punk stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innych osób w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji, nie wiem czemu nie zaznaczyła jeszcze komisja że jestem do pomocy w rehabilitacji ponieważ dziecko ma ataki astmy i kilka innych dolegliwości no ale chyba jest to podstawą?Bardzo się martwię a jednocześnie trochę się panikuję
Przy znacznym stopniu nie potrzeba już innych punktów. Jeśli spełniasz pozostałe przesłanki nie musisz się zbytnio martwić.
A wywiad przeprowadza się tylko wtedy, gdy wystąpią wątpliwości co do sprawowania opieki...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
a pozostałe przesłanki to jakie? :p na świadczeniach jestem od 4 lat, wcześniej miałam zapewnioną opiekę nad dzieckiem w formie partnera i wspomnianej babci, nikt nie robił żadnych wywiadów , nie martwiłam się o to że dziecko dostanie jakiś stopień a teraz te zmiany są troszkę niedorzeczne. Owszem trzeba szukac nieuczciwych osob które sobie dorabiają ale mam nadzieje że osoba z MOPS nie podważy opinii lekarza.
Generalnie jeśli nie podejmujesz lub zrezygnowałaś z zatrudnienia, dziecko ma znaczny stopień, sprawujesz nad nim opiekę, nie masz emerytury, renty, zasiłku stałego, SZO, ZDO i nikt nie jest uprawniony do świadczenia na dziecko za granicą - to nie powinno być problemu
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus