decyzja o nienazeżnie pobranym dodatku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 23 kwie 2021, 13:21

witam poratuje ktoś wzorem decyzji o nienależnie pobranym dodatku mieszkaniowym? wnioskodawca zataił dochody i teraz wyszło ze powinien mieć mniejszy dodatek przyznany. jak to po kolei ugryśc? pomoże ktos? ja jestem nowa i zielona
aniulek97
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2021, 13:27

procedura jest taka:
- wznawiasz postępowanie (wydajesz postanowienie)
- wzywasz do wyjasnienia sprawy, zbierasz materiały dowodowe itp.
- wysyłasz pismo do wnioskodawcy informujące o możliwości zapoznania się z materiałem dowodowym
- wydajesz decyzję, w której: uchylasz poprzednią decyzję i przyznajesz dodatek w nowej kwocie
- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
Warto wspomnieć, że dodatek w nowej kwocie mozesz wypłacac dopiero, gdy wnioskodawca spłaci nienaleznie pobrany dodatek.
Teraz powiedz, o który wzór decyzji Ci chodzi? Ten ostatni do zwrotu? czy uchylajacą?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 27 kwie 2021, 8:00

dziekuje za odpowiedz. dopytam jeszcze. czyli jak decyzja jest do konca kwietnia ( wypłata już była) to ją uchylam w całości i przyznaje nowe kwoty na nowej decyzji?
tylko wnioskodawca miał wypłacne wieksze kwoty niż mu sie należało. a o wzory chodzi mi o zawiadomienie i uchylenie i żadanie zwrotu:) to moja pierwsza taka sprawa a dodatkami zajmuje sie od 2 miesięcy:( a wnioskodawca może złożyć teraz na nowy dodatek od maja czy musi spłacić ta różnce z poprzedniej decyzji?
aniulek97
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2021, 9:32

aniulek97 pisze: czyli jak decyzja jest do konca kwietnia ( wypłata już była) to ją uchylam w całości i przyznaje nowe kwoty na nowej decyzji?
tak
aniulek97 pisze:tylko wnioskodawca miał wypłacne wieksze kwoty niż mu sie należało
to musisz napisać, ze za kwiecień już wypłacono tyle, więc powstała różnica, którą powinien zwróć (x2)
aniulek97 pisze: wnioskodawca może złożyć teraz na nowy dodatek od maja czy musi spłacić ta różnce z poprzedniej decyzji?
Ustawa mówi, że dodatek w zmienionej kwocie mozna wypłacic po spłacie. Nic nie mówi o nowym wniosku, więc na moje moze złożyć nowy wniosek
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 27 kwie 2021, 9:49

dziekuje ci bardzo , dużo mi pomogłaś:) a poratujesz jeszcze wzorami o uchyleniu i żadaniu zwrotu ? [email protected]
aniulek97
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2025, 16:38

RÓWNIEŻ POPROSZĘ o takie WZORY: WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA, ZAWIADOMIENIE, UCHYLENIE, ŻĄDANIE ZWROTU z góry dziękuję za pomoc
[email protected]
Sylwia2025
Praktykant
Od: 24 sty 2025, 14:01
Zajmuję się: ŚR,FA,DM,STYPENDIUM

Napisano: 21 mar 2025, 13:30

- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
"Jeżeli na skutek tego postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, obowiązek zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego w podwójnej wysokości powstaje tu z mocy prawa, a należności te podlegają ściągnięciu w trybie u.p.e.a., bez potrzeby konkretyzacji tego obowiązku w formie decyzji administracyjnej." (por. wyrok WSA w Gorzowie Wielkopolskim z 15.03.2012 r., II SA/Go 103/12, LEX nr 1257382)".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 mar 2025, 13:37

Załączniki
zrzut 1.png
brodafix
Podinspektor

Napisano: 21 mar 2025, 13:40

w nawiązaniu do ww. postów:
ostanią decyzją powinna być decyzja uchylająca
brodafix
Podinspektor

Napisano: 21 mar 2025, 13:53

brodafix pisze:
21 mar 2025, 13:40
w nawiązaniu do ww. postów:
ostanią decyzją powinna być decyzja uchylająca
Też nie wydajemy żadnej decyzji żądającej zwrotu.
Wznawiamy postępowanie.
Uchylamy pierwotną decyzję i wydajemy nowe rozstrzygnięcie (przyznanie w niższej wysokości lub odmowa).
I dalej przechodzimy na postępowanie egzekucyjne w administracji.
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x