decyzja o nienazeżnie pobranym dodatku
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
decyzja o nienazeżnie pobranym dodatku
witam poratuje ktoś wzorem decyzji o nienależnie pobranym dodatku mieszkaniowym? wnioskodawca zataił dochody i teraz wyszło ze powinien mieć mniejszy dodatek przyznany. jak to po kolei ugryśc? pomoże ktos? ja jestem nowa i zielona
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: decyzja o nienazeżnie pobranym dodatku
procedura jest taka:
- wznawiasz postępowanie (wydajesz postanowienie)
- wzywasz do wyjasnienia sprawy, zbierasz materiały dowodowe itp.
- wysyłasz pismo do wnioskodawcy informujące o możliwości zapoznania się z materiałem dowodowym
- wydajesz decyzję, w której: uchylasz poprzednią decyzję i przyznajesz dodatek w nowej kwocie
- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
Warto wspomnieć, że dodatek w nowej kwocie mozesz wypłacac dopiero, gdy wnioskodawca spłaci nienaleznie pobrany dodatek.
Teraz powiedz, o który wzór decyzji Ci chodzi? Ten ostatni do zwrotu? czy uchylajacą?
- wznawiasz postępowanie (wydajesz postanowienie)
- wzywasz do wyjasnienia sprawy, zbierasz materiały dowodowe itp.
- wysyłasz pismo do wnioskodawcy informujące o możliwości zapoznania się z materiałem dowodowym
- wydajesz decyzję, w której: uchylasz poprzednią decyzję i przyznajesz dodatek w nowej kwocie
- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
Warto wspomnieć, że dodatek w nowej kwocie mozesz wypłacac dopiero, gdy wnioskodawca spłaci nienaleznie pobrany dodatek.
Teraz powiedz, o który wzór decyzji Ci chodzi? Ten ostatni do zwrotu? czy uchylajacą?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziekuje za odpowiedz. dopytam jeszcze. czyli jak decyzja jest do konca kwietnia ( wypłata już była) to ją uchylam w całości i przyznaje nowe kwoty na nowej decyzji?
tylko wnioskodawca miał wypłacne wieksze kwoty niż mu sie należało. a o wzory chodzi mi o zawiadomienie i uchylenie i żadanie zwrotu:) to moja pierwsza taka sprawa a dodatkami zajmuje sie od 2 miesięcy:( a wnioskodawca może złożyć teraz na nowy dodatek od maja czy musi spłacić ta różnce z poprzedniej decyzji?
tylko wnioskodawca miał wypłacne wieksze kwoty niż mu sie należało. a o wzory chodzi mi o zawiadomienie i uchylenie i żadanie zwrotu:) to moja pierwsza taka sprawa a dodatkami zajmuje sie od 2 miesięcy:( a wnioskodawca może złożyć teraz na nowy dodatek od maja czy musi spłacić ta różnce z poprzedniej decyzji?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
takaniulek97 pisze: czyli jak decyzja jest do konca kwietnia ( wypłata już była) to ją uchylam w całości i przyznaje nowe kwoty na nowej decyzji?
to musisz napisać, ze za kwiecień już wypłacono tyle, więc powstała różnica, którą powinien zwróć (x2)aniulek97 pisze:tylko wnioskodawca miał wypłacne wieksze kwoty niż mu sie należało
Ustawa mówi, że dodatek w zmienionej kwocie mozna wypłacic po spłacie. Nic nie mówi o nowym wniosku, więc na moje moze złożyć nowy wniosekaniulek97 pisze: wnioskodawca może złożyć teraz na nowy dodatek od maja czy musi spłacić ta różnce z poprzedniej decyzji?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziekuje ci bardzo , dużo mi pomogłaś:) a poratujesz jeszcze wzorami o uchyleniu i żadaniu zwrotu ? [email protected]
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR,FA,DM,STYPENDIUM
- Kontakt:
RÓWNIEŻ POPROSZĘ o takie WZORY: WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA, ZAWIADOMIENIE, UCHYLENIE, ŻĄDANIE ZWROTU z góry dziękuję za pomoc
[email protected]
[email protected]
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
"Jeżeli na skutek tego postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, obowiązek zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego w podwójnej wysokości powstaje tu z mocy prawa, a należności te podlegają ściągnięciu w trybie u.p.e.a., bez potrzeby konkretyzacji tego obowiązku w formie decyzji administracyjnej." (por. wyrok WSA w Gorzowie Wielkopolskim z 15.03.2012 r., II SA/Go 103/12, LEX nr 1257382)".- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
-
- Podinspektor
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Kontakt:
w nawiązaniu do ww. postów:- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
ostanią decyzją powinna być decyzja uchylająca
-
- Praktykant
- Kontakt:
Też nie wydajemy żadnej decyzji żądającej zwrotu.brodafix pisze: 21 mar 2025, 13:40w nawiązaniu do ww. postów:- jesli się nie odwoła to wydajesz decyzję żądająca zwrotu nienaleznie pobranego dodatku
ostanią decyzją powinna być decyzja uchylająca
Wznawiamy postępowanie.
Uchylamy pierwotną decyzję i wydajemy nowe rozstrzygnięcie (przyznanie w niższej wysokości lub odmowa).
I dalej przechodzimy na postępowanie egzekucyjne w administracji.
Oprócz decyzja o nienazeżnie pobranym dodatku - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wniosek, a zaległość, nietypowa sytuacja
Proszę o pomoc!
Szkolenie online:
ustalenie dochodu od VII
świadczenia rodzinne z Niemiec
brak decyzji o emeryturze po waloryzacji
dodatek solidarnościowy
pomóżcie...prosze
NOWY tekst jednolity kpa
Dom na zgłoszenie
Fundusz administracyjny
Dochód z 3 miesięcy.