Decyzja o odpł. za DPS - bez kwoty gminy w sentencji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 maja 2017, 7:31

Muszę wydać decyzję ustalającą odpłatność za pobyt klienta w DPS. Pan 70% resztę gmina. Zastanawiam się, czy mogę w sentencji nie wskazywać konkretnej kwoty jaką będzie wnosiła gmina w dniu wydania decyzji? Chcę w ten sposób ułatwić sobie życie, aby w przyszłości nie wydawać decyzji zmieniającej jeśli zmieni się koszt pobytu w DPS. Czy można tak w ogóle zrobić?
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 09 maja 2017, 7:46

Niby łatwiej, ale nie do końca, osobiście nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania.
W programie i tak musisz wydać decyzję zmieniającą, zarówno w przypadku zmiany wysokości kosztów utrzymania mieszkańca w DPS (tu najczęściej zmienia się odpłatność gminy a nie zmienia się odpłatność petenta)oraz w przypadku zmiany sytuacji dochodowej osoby umieszczonej w DPS.
Opłaty za DPS realizuje się na podstawie list wypłat lub faktur z DPS. Te kwoty muszą z czegoś wynikać i lepiej, jeśli w jasny sposób wynikają z decyzji.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 09 maja 2017, 8:11

Bardzo Ci dziękuję. Chyba rzeczywiście lepiej będzie tak zrobić. Nie będę kombinować.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 09 maja 2017, 8:16

Wcale że nie trzeba w programie wydawać decyzji zmieniającej, da sie w harmonogramie realizacji dokonać zmiany i tyle ja tak robie. W decyzji nie piszę kwoty tylko wskazuje , że różnicę miedzy kwotą ponoszoną przez mieszkańca a kwotą odpłatności będzie ponosiła Gmina, jakiś czas temu kontrola nawet zarzuciła nam, że pisanie kwoty odpłatności gminy jest niepraawidłowe bo tak naprawde nie interesuje to strony.
tomaszd87
Praktykant
Od: 03 paź 2016, 9:09
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 9:33

W woj opolskim kontrole zarzuciły wpisywanie odpłatności gminy w sentencji.
Sentencja zawiera tylko informację jaką kwotę odpłatności ponosi świadczeniobiorca.
Klienta nie interesuje to ile ponosi gmina ile rodzina, te sprawy rozstrzygane są w odrębnych pismach, umowach, decyzjach. Ja po kontroli informacje o odpłatności gminy pisze w uzasadnieniu, a każdorazowe zmiany odpłatności gminy są regulowane osobnym pismem do dps.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 maja 2017, 11:33

Co województwo to obyczaj.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 11 maja 2017, 11:09

Dokładnie. Może ktoś jeszcze się wypowie, jak to praktykujecie?
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 11 maja 2017, 15:01

mazowieckie...kwota gminy w uzasadnieniu tylko
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się: