wiem wiem art. 59 uops mówi ze decyzje o odpłatności nalezy wydać w dniu skierowania. Ale mam problem. Po pożarze facet został umieszczony w dps. Stracił wszystkie dokumenty, decyzje zus, nakazy płatnicze o wielkosci gospodarstwa rolnego (z innych gmin). Musze porozsyłać wnioski o udostepnienie danych do kilku instytucji i dlatego nie mam danych do wydania decyzji o odpłatności. Czy bedzie wielka tragedia jak wydam decyzje np. za miesiac?
Decyzje o odpłatności nie wydajesz w dniu skierowania!!!
Art. 59 ups ust. 1 "1. Decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej i decyzję ustalającą opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla tej osoby w dniu jej kierowania do domu pomocy społecznej"
Przy czym słowa w dniu jej kierowania dotyczą właściwości gminy, czyli innymi słowy decyzję o skierowaniu i odpłatności wydaje ta gmina w której na dzień kierowania przebywa klient, a nie że decyzję o odpłatność wydajesz w dniu takim jak kierujesz.
Przecież wydając decyzję o skierowaniu nie wiesz czy trafi ona do tego DPSu do którego skierujesz, nie wiesz czy poczeka sobie trochę na ten DPS i czy w międzyczasie nie zmieni się koszt utrzymania mieszkańca. Po wydaniu kierującej zbierasz wszystkie niezbędne dokumenty i wywiady alimentacyje od osób zobowiązanych żeby właśnie później te decyzję wydać, owszem najlepiej zrobić to w tym samym miesiącu w którym ta osoba trafiła do DPS i odpowiednio wcześniej to przygotować, ale myślę w twoim przypadku spokojnie nie ma tragedii z decyzjami o odpłatności za DPS jest zawsze problem są problematyczne i trudne więc lepiej powoli by nie popełnić błędów, które będą zwłaszcza twoją gminę sporo kosztować.
niestety zgodnie z zaleceniami pokontrolnymi (śląski urząd wojewódzki, 17 kwietnia 2018) decyzję o odpłatności należy wydać w dniu kierowania. Czasem zdarzają się przypadki, których nie można włożyć w ramy i zrobić wszystko zgodnie z przepisami. Praktyka a przepisy czasem nie idą w parze a nie mamy na to wpływu.