Mógł by mi ktoś podpowiedzieć... muszę zrobić decyzje o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń w programie sygnity... Może ktoś mi podać co mam zrobić krok po kroku??? Z góry dziękuje
Odsetki program policzy na dzień wydania decyzji. Zwróć uwagę, że decyzja ta to decyzja żądająca zwrotu a nie o kwocie nienależnie pobranych. Edytorem musisz zmienić treść decyzji tzn. sentencję.
jak już utworzysz tą decyzję to po prawej stronie jest - rodzaj decyzji - wybierasz żadanie zwrotu - rozłożenie na raty, potem są tam należności musisz dodać należność i u góry jest z tytułu: wybrać trzeba rodzaj świadczenia np. zasiłek rodzinny na jakie dziecko okres wpisać od kiedy do kiedy było nienależnie pobrane, rodzaj kwoty zwrotu - kwota ustawowa, należność: kwota należności powinna Ci wskoczyć dobra kwota jeżeli masz dobry okres ustawiony, ale trzeba sprawdzić, tam gdzie jest zwrot w formie spłaty to wpisujesz tą samą kwotę co wyżej, w okresie od do ja wpisuję datę wydania tej decyzji potem wchodzisz w plan spłat i utwórz plan spłat. Jak zrobisz plan to akceptujesz i jeszcze u góry obok tego z tytułu jest dane należności i tutaj trb realizacji dobrowolna. I wychodzisz do tego okna co jest podstawa prawna, uzasadnienie, należności i tak dodajesz każdą należność, tj. zasiłki na inne dzieci i dodatki a potem podświetlasz należność główną np ten zasiłek i przeliczasz odsetki na dzień wydania decyzji od każdej należności