Elmer i inni - bardzo potrzebuję pomocy - stwierdz. nieważn. dec. o ratach - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 18 lut 2014, 14:11

Kobieta miała wydaną decyzję o ratach. Wpłaciła 2 raty, pozostała jej 3. W decyzji o ratach miała warunek że ma spłacać kolejno raty w określonych terminach i w przypadku nie dotrzymania terminu płatności którejkolwiek rat OPS będzie uprawniony do stwierdzenia wygaśnięcia decyzji i dochodzenia należności z tytułu odsetek za pełny okres opóźnienia w zapłacie.
Niestety nie ja pisałam te decyzję, ale to nie jest ważne. Tej osoby tu już nie ma i ponoć układała to z prawnikiem.
Kobieta nie zapłaciła 3 raty i zamierzam wygasić jej decyzję na podstawie art. 162 § 2 kpa ale nie wiem co z dochodzeniem należności. Jak mam policzyć te odsetki. I czy dobrze rozumiem że odsetki ma naliczone ustawowe od pozostałości do spłaty ok. 22 zł i do tych odsetek musze jej naliczyć jeszcze odsetki od dnia następnego po dniu kiedy miała dokonać kolejnej raty do dnia wydania decyzji?

~Nati

Napisano: 18 lut 2014, 14:17

z decyzją nic nie robisz (warunkowa wygasa z mocy prawa). Robisz tylko upomnienie i tytuł.
Nie bardzo rozumiem jak były wpłaty (należność główna i odsetki)
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 14:26

tak
była rata 1 + odsetki
rata 2 + odsetki
rata 3 - nie wpłaciła zostało jej ok. 80 zł raty + ustawowe odsetki (które na dzień dzisiejszy zostało jej 20 zł)
~Nati

Napisano: 18 lut 2014, 14:31

rób jej upomnienie a potem tytuł
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 14:31

Wszystkie wpłaty zaliczasz jako należność główną. Po spłacie należności liczysz odsetki.
~Krycha

Napisano: 18 lut 2014, 14:33

oj, bym się bał
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 14:37

czyli: upomnienie a potem tytuł? nie liczę dodatkowo żadnych odsetek?

~Nati

Napisano: 18 lut 2014, 14:37

Zawsze tak robię. W decyzji wyliczam należność główną i odsetki na dzień wydania decyzji. Po spłacie należności głównej ponownie przeliczam odsetki od dnia całkowitej spłaty.
~Krycha

Napisano: 18 lut 2014, 14:38

aha
~Nati

Napisano: 18 lut 2014, 14:52

Elmer ale do upomnienia czy tytułu musisz wyliczyc odsetki, a były wplaty 2 rat , to nie pomniejszasz należności głównej o wpłaty i nie wyliczasz odsetek od pomniejszonej nalezności , jak nie przeliczasz dodatkowo odsetek , to jakie wpisujesz odsetki w tytuł, te naliczone na dzień wydania decyzji ratalnej ?
~kasia

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x