Od 18 września mamy pisać decyzję o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń na jednej decyzji zamiast na dwóch. Może mi ktoś podać który art o tym mówi?
no tez jestem ciekawa ja sie na taki artykul nie natknelam:) i skad ta magiczna data ? czyzby mialoby to byc w ustawie zmieniajacej ustawe o pomocy osobom uprawnionym do alimentow ?
ja już nawet taką decyzję wydałam. Ustawą zmieniającą FA zmieniony został art. 30 ust. 3 i ust. 5 w ustawie o śr. Na przykład w ustępie 3 jest teraz napisane "Należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat licząc od dnia w którym decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń stała się ostateczna" zaś w ust. 5 "Decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń nie jest wydawana..." wskazanie na jedną decyzję.
nie jestem pewna czy dobrze jest wszystko bo sama opracowuje decyzje (nie mamy żadnego prawnika itp do pomocy) a pisałam ją po raz pierwszy. Uzasadnienie się nie zmieściło bo jest ograniczenie znaków
D E C Y Z J A
o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
Na podstawie art. 30 ust. 1, ust. 2 pkt 1, ust. 6 i 8 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (tj.:Dz. U. z 2015 r., poz. 114 ze zm.), art. 104 i 163 kpa i upoważnienia Wójta Gminy ..... z dnia ..... do prowadzenia postępowania w sprawach świadczeń rodzinnych, a także do wydawania w tych sprawach decyzji przez Kierownika Sekcji Świadczeń Rodzinnych, z urzędu
o r z e k am
1. Świadczenia rodzinne wypłacone Pani .... na syna ..... z tytułu zasiłku rodzinnego w okresie od dnia .... r. do dnia ....r. oraz dodatku do zasiłku rodzinnego na częściowe pokrycie wydatków związanych z zapewnieniem dziecku dojazdu z miejscowości zamieszkania do miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły na rok szklony 2014/2015 w okresie od dnia .... do dnia .... w łącznej kwocie ... zł są nienależnie pobranymi świadczeniami rodzinnymi.
2. Nienależnie pobrane świadczenia w kwocie 315,00 zł (słownie: trzysta piętnaście złotych) podlegają zwrotowi wraz z ustawowymi odsetkami.
3. Odsetki naliczane są od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń do dnia spłaty. Odsetki ustawowe od nienależnie pobranych świadczeń na dzień wydania decyzji, tj. 23 września 2015 r. wynoszą 7,08 zł, oraz dalsze odsetki ustawowe liczone do dnia spłaty.
4. Zwrotu nienależnie pobranych świadczeń należy dokonać poprzez wpłatę na konto GOPS w Banku .... Nr ...... w terminie 14 dni od dnia otrzymania niniejszej decyzji.
U Z A S A D N I E N I E
Decyzją nr OPS.4700..... z dnia 13.08.2015 r. uchylono Pani prawo do świadczeń rodzinnych na syna.............................................................
P O U C Z E N I E
Od niniejszej decyzji służy odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w .... za pośrednictwem organu wydającego decyzję, w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.
Nienależnie pobrane świadczenia podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
W celu pełnej spłaty należności osoba zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych może zwrócić się do tut. OPS w celu naliczenia kwoty należnych odsetek należnych na dzień spłaty należności.