decyzja odmowan 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 paź 2016, 14:24

Witam, poproszę o podpowiedz jaką podstawę prawną mam podać kiedy matka pobiera już na dziecko świadczenie wychowawcze w swojej wcześniejszej gminie w której była zameldowana, teraz zmieniła miejsce zamieszkania i przyszła do mnie i złożyła nowy wniosek, wystosowałam pismo do wcześniejszej gminy i dostałam odpowiedz ze osoba ta nadal pobiera tam świadczenie wychowawcze
gops555

Napisano: 13 paź 2016, 14:58

Składając wniosek powinna przynieść ci decyzję z tamtego ośrodka,że od dnia tego i tego ma decyzję wstrzymującą świadczenie.
Iga2

Napisano: 13 paź 2016, 15:14

[quote="Iga2"]Składając wniosek powinna przynieść ci decyzję z tamtego ośrodka,że od dnia tego i tego ma decyzję wstrzymującą świadczenie.[

Powinna przynieść, ale my również mozemy wystosować takie zapytanie do organu. Tylko właśnie teraz nie wiem jaką podstawowe prawną zastosować, w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci nie ma konkretnie artykułu ktory by o tym mowił.
gops555

Napisano: 13 paź 2016, 15:20

Wiadomo,ze można i wysłać pismo do tego ośrodka cy osoba ma tam swiadczenia my sobie np.ściągamy z systemu
Iga2

Napisano: 13 paź 2016, 15:24

Iga2 pisze:Wiadomo,ze można i wysłać pismo do tego ośrodka cy osoba ma tam swiadczenia my sobie np.ściągamy z systemu
No tak tylko teraz kwestia podstawy prawnej
gops555

Napisano: 13 paź 2016, 15:30

Art. 17 ust. 1 to jest podstawa
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 14 paź 2016, 8:05

nowicjuszka pisze:Art. 17 ust. 1 to jest podstawa
Art. 17. 1. "Organ właściwy oraz marszałek województwa prowadzący postępowanie w sprawie świadczenia wychowawczego
są obowiązani do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji od organów podatkowych lub ministra właściwego
do spraw finansów publicznych, organów emerytalno-rentowych oraz z rejestrów publicznych, w tym z rejestru PESEL,
o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności, drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw
rodziny, lub drogą pisemną, odpowiednio"
Ale mi chodzi o podstawę prawną dotyczącą tego że Pani pobiera świadczenie wychowawcze juz w innym organie tj. swojej wcześniejszej gminie w której zamieszkiwała, i ze nie można pobierać tego samego świadczenia w dwóch organach. Ta podstawa prawna raczej tego nie dotyczy
gops555

Napisano: 14 paź 2016, 8:26

no ciężko tu z podstawą prawną ale może skoro macie informację że pobiera w innej gminie to wezwać ją do dostarczenia decyzji uchylającej tam świadczenie skoro chce pobierać u was..niewiem czy tak można
Gość

Napisano: 14 paź 2016, 8:54

Dlaczego odmowa?
Przyznanie, bo jesteś teraz organem właściwym.
Tamci mając informację od Ciebie o złożeniu wniosku powinni wszczynać postępowanie i wzywać babkę, ew. na podstawie informacji od Ciebie z urzędu uchylać decyzję, bo stała się bezprzedmiotowa. Jak coś, to nienależnie pobrane.
Ty nie masz podstaw do odmowy - moim zdaniem, ale mogę się mylić :)
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x