dokumenty do przesłania - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 13 paź 2016, 12:39

Czy jak ktoś zmienił miejsce zamieszkania to wysyłamy dokumenty do tamtego Mopsu czy sama osoba idzie tam składać wniosek chodzi o pięćsetkę.
aae

Napisano: 13 paź 2016, 13:13

Nie masz takiego obowiązku, ale jak chcesz to możesz wysłać. Ja raz wysłałam skserowany wniosek (obity za zgodność) do innego Ośrodka.
lilllka

Napisano: 13 paź 2016, 14:33

a na jaki art. powołać się jeżeli ośrodek zażąda przesłania wniosku- a my nie chcemy przesłać :mrgreen:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2016, 14:50

Siedzę zagrzebana w papierach i nie chce mi się logować na forum odkąd trzeba udowadniać, że nie jestem robotem.
ALE.
Zapamiętajcie sobie raz na zawsze: (to się tyczy SW, FA, ZR)
Ustalenie prawa do (odpowiednie wstawić) oraz jego wypłata następują odpowiednio na wniosek matki, ojca, opiekuna, wnioskodawcy, osoby uprawnionej i tak dalej.
NIE na wniosek organu.

Dalej KPA: jeśli sprawa zakończyła się wydaniem decyzji i jesteśmy organem w sprawie, to dokumenty należą DO NAS.

Jak uchylacie decyzje, klient wyjeżdża/przeprowadza się/cokolwiek - wniosek zostaje U WAS i nigdzie go nie przesyłacie.

Klient ma prawo (bo nie obowiązek!) złożyć wniosek w organie właściwym i do jego broszki należy, czy zrobi to w terminie czy nie. My możemy go pouczyć i na tym kończy się nasza rola.

Żądanie dokumentów, wniosków przez inny organ to bardzo śliska sprawa. O ile przekazywanie dokumentów (kserokopii) to nasza dobra wola, bo jesteśmy fajni i koleżeńscy i super - to przekazanie wniosku nie wchodzi w rachubę.

Powiadam Wam, kto na podstawie kserokopii (!!!) wniosku z innego ośrodka, na którą już została wydana decyzja, wydaje swoją decyzję - ten głupi jak but.

Przekazać wniosek możemy JEDYNIE wtedy, gdy trafi do nas przez przypadek/pomyłkę, gdy nie jesteśmy organem właściwym. WTEDY przekazujemy zgodnie z właściwością do innego organu, ale to wszystko. Ewentualnie w trakcie rozpatrywania wniosku przylatuje klient i informuje, że właśnie dokonał przeprowadzki i chce, aby wniosek przekazać (żeby np. nie stracić terminu), wtedy wniosek przekazujemy a inny organ rozpatruje go z datą wpływu naszą.

Zapamiętajcie to sobie raz na zawsze, nie będę się powtarzać :)
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2016, 14:54

dziękuję pozdrawiam :mrgreen:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2016, 10:23

inny ośrodek chciał żeby przesłać wniosek to i tak zrobiłam. wiadomo oryginał nie przesłałam ale jak tak bardzo chcieli to im skserowałam ale nie wiem po co im to :D zwłaszcza że kobieta wnioskowała na drugie dziecko tylko
lilllka

Napisano: 14 paź 2016, 10:32

lilllka pisze:inny ośrodek chciał żeby przesłać wniosek to i tak zrobiłam. wiadomo oryginał nie przesłałam ale jak tak bardzo chcieli to im skserowałam ale nie wiem po co im to :D zwłaszcza że kobieta wnioskowała na drugie dziecko tylko
Jakby chcieli, żebyś się podpaliła albo zwolniła z roboty, to też byś tak zrobiła? Bo chcieli?
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2016, 11:54

wredność aż wypływa. Trochę pokory by się przydało niektórym.
lilllka

Napisano: 14 paź 2016, 11:58

Uświadamiam Ci, może brutalnie, może nie - że logiczne myślenie jest w cenie.
Nie możecie robić tak, że wątpicie w swoje umiejętności, bo jakiś cymbał z innego organu wymyślił głupotę.
Postępowanie jest jedno, całkiem czytelne i przystępne. Widać jak na dłoni, że dużo ludzi coś tam fajne pomyśli, ale jak dostają papier wysadzony w kosmos, to zamiast walnąć do kosza myślą, co tu odpisać i jaki art. podać.
Błąd.
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2016, 11:59

No niestety pokora jest na wymarciu niestety, nie przejmuj się
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się: