Decyzja odmowna??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 maja 2020, 11:41

Taki przypadek: małżeństwo. Żona złożyła wniosek w sierpniu 2019 r. i przyznaliśmy jej świadczenie 500+ na dzieci, do maja 2020 r. włącznie pobierała świadczenia. Wczoraj przyszedł jej mąż i złożył wniosek 500+ na te same dzieci i poinformował mnie, że jutro przyjdzie żona i złoży podanie o uchylenie prawa do świadczenia wychowawczego. Tak się stało, dzisiaj przyszła i złożyła takie podanie, motywując swoją prośbę tym, iż wczoraj jej mąż złożył wniosek i to teraz on będzie pobierał 500+ na dzieci (od miesiąca czerwca). Czy w związku z powyższym powinnam mężowi Pani wydać decyzję odmowną za miesiąc maj a informacją przyznać świadczenia od czerwca?
anetaaaa
Stażysta
Od: 23 lip 2019, 8:27
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 26 maja 2020, 11:52

a nie możesz przedzwonić do tego Pana i zapytać czy będzie miał coś przeciwko jeśli przetrzymasz w szufladzie ten wniosek i zarejestrujesz go z datą 1 czerwca skoro i tak chce świadczenia od czerwca a za maj ma dostać jego żona to przecież nie powinien mieć nic przeciwko a ty będziesz mieć z głowy odmowę bo inaczej będziesz musiała napisać decyzje odmowną :?
karo94
Stażysta
Od: 30 paź 2018, 21:59
Zajmuję się: ST

Napisano: 26 maja 2020, 11:54

niestety, ale już zarejestrowałam wniosek :(
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 26 maja 2020, 11:58

Czy mogłabym prosić kogoś o wzór takiej decyzji odmownej ???
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 26 maja 2020, 15:00

Umorzenie postępowania za maj (gdyż świadczenia były przyznane na dzieci na podstawie inf. z dnia nr..... z dnia.......)
Ale tu bym na pewno najpierw Pani uchyliła i Panu przyznała DOPIERO w momencie kiedy decyzja uchylająca będzie prawomocna!!!
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 27 maja 2020, 5:47

Za maj - decyzja odmowna czy decyzja o o umorzeniu postępowania, czy może tylko w informacji jakas wzmianka, że przyznajemy od VI? Dodam, że małżeństwo tak się dogadało i mąż nawet podał numer konta bankowego żony we wniosku.
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 31 maja 2020, 18:17

Ktoś podpowie???
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 01 cze 2020, 8:33

u nas to zawsze tak się to rozumie, że jeśli mamy złożony wniosek w maju to strona składa wniosek od maja do końca okresu zasiłkowego więc jeśli nie mieści się w jakimś odcinku tego okresu na jaki składa to się pisze odmowę ;) umorzyć chyba za bardzo nie możesz bo masz nową sprawę jeszcze nie rozstrzygniętą bo masz to samo dziecko ten sam okres ale innego wnioskodawcę więc jak dla mnie powinnaś wystąpić do tego drugiego gospu za jaki okres pobrała matka i na podstawie tego zaświadczenia napisać odmowę ojcu :?
karo94
Stażysta

Napisano: 01 cze 2020, 10:53

karo94 pisze:u nas to zawsze tak się to rozumie, że jeśli mamy złożony wniosek w maju to strona składa wniosek od maja do końca okresu zasiłkowego więc jeśli nie mieści się w jakimś odcinku tego okresu na jaki składa to się pisze odmowę ;) umorzyć chyba za bardzo nie możesz bo masz nową sprawę jeszcze nie rozstrzygniętą bo masz to samo dziecko ten sam okres ale innego wnioskodawcę więc jak dla mnie powinnaś wystąpić do tego drugiego gospu za jaki okres pobrała matka i na podstawie tego zaświadczenia napisać odmowę ojcu :?
Wszystko odbywa się w naszym GOPS-ie :) czy mogłabym prosić o wzór takiej odmowy????? Sprawa pilna
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 01 cze 2020, 14:01

przykro mi ale nie mam takiego wzoru :? ale szybko zwięźle i na temat że dnia... Pan....złożył wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres 2019/2021 na dziecko: .........., ur. ............. Tymczasem w toku prowadzonego postępowania wyszło na jaw, iż na dziecko, na które wnioskowane są świadczenia w okresie od 01.10.2019 r. do 31.05.2021 r. było pobierane świadczenie wychowawcze przez Panią....., która jest matką dziecka. Na podstawie zaświadczenia wystawionego przez Kierownika MOPS/GOPS w .... ustalono, iż Pani.............. zrezygnowała z dalszego pobierania świadczeń od miesiąca czerwca, zatem ostatnia wypłata świadczeń na dziecko ...... zrealizowana przez MOPS/GOPS w ........... nastąpiła w maju. Wobec tego świadczenie wychowawcze wnioskowane przez Pana.... w miesiącu maju nie należy się z uwagi na to, iż zostało ono wypłacone drugiemu rodzicowi. Zgodnie z art. 5 ust. 1 uo500+ świadczenie wychowawcze przysługuje na dziecko, nie na rodzica/opiekuna prawnego/opiekuna faktycznego. Natomiast stosownie do art. 22 w przypadku zbiegu prawa rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka do świadczenia wychowawczego, świadczenie to wypłaca się temu z rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, który faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem. Bazując na przeprowadzonym przez pracownika socjalnego wywiadzie środowiskowym ustalono, iż dziecko .... znajduje się obecnie pod opieką ojca.... z nim również zamieszkuje.
Wobec powyższego orzeczono jak w sentencji.. i jak dla mnie wszystko.
karo94
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x