Dziękuję ślicznie za pomoc!!!!!karo94 pisze: ↑01 cze 2020, 14:01przykro mi ale nie mam takiego wzoruale szybko zwięźle i na temat że dnia... Pan....złożył wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres 2019/2021 na dziecko: .........., ur. ............. Tymczasem w toku prowadzonego postępowania wyszło na jaw, iż na dziecko, na które wnioskowane są świadczenia w okresie od 01.10.2019 r. do 31.05.2021 r. było pobierane świadczenie wychowawcze przez Panią....., która jest matką dziecka. Na podstawie zaświadczenia wystawionego przez Kierownika MOPS/GOPS w .... ustalono, iż Pani.............. zrezygnowała z dalszego pobierania świadczeń od miesiąca czerwca, zatem ostatnia wypłata świadczeń na dziecko ...... zrealizowana przez MOPS/GOPS w ........... nastąpiła w maju. Wobec tego świadczenie wychowawcze wnioskowane przez Pana.... w miesiącu maju nie należy się z uwagi na to, iż zostało ono wypłacone drugiemu rodzicowi. Zgodnie z art. 5 ust. 1 uo500+ świadczenie wychowawcze przysługuje na dziecko, nie na rodzica/opiekuna prawnego/opiekuna faktycznego. Natomiast stosownie do art. 22 w przypadku zbiegu prawa rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka do świadczenia wychowawczego, świadczenie to wypłaca się temu z rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, który faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem. Bazując na przeprowadzonym przez pracownika socjalnego wywiadzie środowiskowym ustalono, iż dziecko .... znajduje się obecnie pod opieką ojca.... z nim również zamieszkuje.
Wobec powyższego orzeczono jak w sentencji.. i jak dla mnie wszystko.