Decyzja odmowna na gaz sieciowy ( inne źródła) - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 gru 2022, 9:58

Mam prośbę potrzebuje pilnie decyzje odmowną na gaz sieciowy ( inne żródła )
bardzo proszę o jakikolwiek wzór
MWroblewska
Praktykant
Od: 02 lut 2022, 9:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne dodatki mieszkaniowe fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy świadczenieY wychowawcze

Napisano: 20 gru 2022, 12:56

Witam, ja również sie podpinam do prośby
Gość2206
Praktykant
Od: 06 kwie 2022, 10:58
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 20 gru 2022, 13:22

Na podstawie art. 24 ust. 1, ust. 11, i 26, art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 15 września 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U z 2022 r. poz. 1967) w związku z art. 104 § 1, art. 107 § 1 ustawy z 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2022 r. poz. 2000),oraz na podstawie upoważnienia ...do prowadzenia postępowań dotyczących wypłaty dodatku dla gospodarstw domowych z tytułu wykorzystywania niektórych źródeł ciepła, po rozpoznaniu wniosku z dnia ..
ORZEKAM
odmówić Panu świadczenia w formie:
1. dodatku dla gospodarstwa domowego z tytułu wykorzystywania niektórych źródeł ciepła – gaz skroplony LPG 500zł

UZASADNIENIE
W dniu ......... złożył Pan wniosek o dodatek dla gospodarstw domowych z tytułu wykorzystywania niektórych źródeł ciepła, wskazując we wniosku gaz skroplony LPG jako rodzaj wykorzystywanego paliwa. Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 15 września 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw, dalej "ustawa" dodatek dla gospodarstw domowych przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, w przypadku gdy głównym źródłem ciepła gospodarstwa domowego jest: 1) kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane peletem drzewnym, drewnem kawałkowym lub innym rodzajem biomasy, albo 2) kocioł gazowy zasilany skroplonym gazem LPG, albo 3) kocioł olejowy - zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561, 1576 i 1967), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu - w przypadku głównych źródeł ogrzewania zgłoszonych lub wpisanych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy. Przepis art. 27g ust. 1 ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz centralnej ewidencji emisyjności budynków mówi, że właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art.27a. ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw. Zgodnie z art. 24 ust. 11 dodatek dla gospodarstwa domowego wynosi: 1) 3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego; 2) 1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym; 3) 500 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł gazowy zasilany skroplonym gazem LPG; 4) 2000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł olejowy.
Wnioskodawca ubiega się o przyznanie dodatku na gaz skroplony LPG w kwocie 500zł. Na podstawie zgromadzonej dokumentacji ustalono iż według ewidencji geodezyjnej do budynku podłączony jest gaz ziemny, na który zgodnie z w/w ustawą, dodatek nie przysługuje. Tym samym nie jest możliwe przyznanie wnioskowanego świadczenia ze względu na niespełnienie przesłanek wskazanych w art. 24 cytowanej ustawy.
W dniu.. zgodnie z art. 79a § 1 ustawy - Kodeks postępowania administracyjnego organ zawiadomił stronę o zakończeniu postępowania administracyjnego w celu wydania decyzji odmawiającej przyznania dodatku węglowego oraz o możliwości wypowiedzenia się co do zebranego materiału dowodowego. Strona nie wniosła żadnych nowych dowodów w sprawie.
Zgodnie ze stanem faktycznym i prawnym orzeczono jak na wstępie.
elizaalub
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 02 gru 2022, 12:39
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 20 gru 2022, 13:23

Jeszcze pouczenie ale nie zmiescilo mi się :) i przepatrzcie dzienniki ustaw.
elizaalub
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 02 gru 2022, 12:39
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x