Mam wielką prośbę - wrzućcie mi decyzje przyznającą FA - jestem przed kontrolą chciała bym zczytać sobie art. ze swoją decyzją czy wszystko ujęłam tak ja trzeba. Z góry dziekuje
Na podstawie art. 104, art. 107, KPA (Dz.U. z 2013, poz. 267 z późn. zm) oraz art. 1, art. 2, art. 9 art. 10 ust. 1, ust. 3, art. 12 ust. 1, ust. 2, art. 15, art. 18, art. 19, art. 20 ust. 1, ust. 2, art. 21, art. 25, art. 31 ust. 1, Ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów ( Dz.U. z 2015, poz.859 z późn. zm.) , oraz § 1 pkt 1, pkt 2, § 2 pkt 1, pkt 2, § 9, Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 lipca 2010 roku w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosków, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego ( Dz. U. Nr 123, poz. 836 z późn. zm. ),oraz na podstawie upoważnienia Burmistrza Miasta i Gminy.. Nr 49/2010 do prowadzenia postępowania w sprawach świadczeń z funduszu alimentacyjnego, a także do wydawania w tych sprawach decyzji po rozpatrzeniu wniosku Nr
ORZEKAM
przyznać świadczenie z funduszu alimentacyjnego dla osoby uprawnionej, do ukończenia 18 roku życia, dla , w kwocie 200,00 zł miesięcznie, na okres od 2015-10-01 do 2016-09-30.
Świadczenie/a będzie/ą płatne w formie określonej przez Panią/Pana we wniosku, w terminie od 25 do końca każdego miesiąca.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 9 ust. 1 w/w ustawy świadczenia, z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo w przypadku gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej - do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności - bezterminowo. Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego ustala się na okres świadczeniowy (tj. od dnia 1 października do dnia 30 września następnego roku kalendarzowego ) począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek do organu właściwego wierzyciela, nie wcześniej niż od początku okresu świadczeniowego do końca okresu. Zgodnie z art. 9 ust. 2 ustawy świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza 725 zł.
Na podstawie art. 10 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł.
W dniu 18.09.2015r. wpłynął do tut. Urzędu Pani wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego dla .ich. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł. Dochód na osobę w Pani rodzinie wynosi 664,79 zł miesięcznie, spełnia więc Pani wymogi określone w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Wyrokiem Sądu.nia 18.02.2011r. sygn. ak0 zostały przyznane alimenty dla Agnieszki, Klaudii i Łukasza .w kwocie po 200 zł miesięcznie. Z zaświadczenia Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w . z dnia 09.09.2015r. prowadzącego postępowanie w sprawie egzekucji powyższych alimentów wynika, iż egzekucja w powyższej sprawie jest bezskuteczna. Stosownie do art. 10 ust. 1 w/w ustawy świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500zł.
Dlatego organ I instancji przyznaje dla osób uprawnionych, świadczenie pieniężne w wysokości zasądzonych alimentów tj. w łącznej kwocie 600 zł miesięcznie w w/ okresie.