Wszczęcie/przyłączenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 paź 2015, 15:34

Kiedy wszczęcie a kiedy przyłączenie ? Wyjaśnijcie proszę
Ala2

Napisano: 11 paź 2015, 18:28

Przyłączenie jest wówczas, gdy komornik prowadzi egzekucję.
Wszczęcie natomiast gdy tej egzekucji nie prowadzi.
Inaczej mówiąc: Dla tych wszystkich osób które złożyły wnioski z zaświadczeniem o bezskuteczności to się przyłączysz bo wiesz że taką egzekucję prowadzi. Dla innych pozostałych również, chyba że wierzycielka wycofała egzekucję i komornik już nie prowadzi egzekucji. Wówczas musisz taką egzekucję wszcząć.

U mnie wygląda to tak, że już od sierpnia wydawałem decyzję o przyznaniu fa. Już mam wydane wszystkie decyzje z wniosków sierpniowych i wrześniowych. Teraz piszę do komornika o przyłączenie się do egzekucji sądowej z decyzji 2014/2015 oraz o przyłączenie 2015/2016.
Na pozostałe wcześniejsze okresy świadczeniowe mam tytuły w US. Jak mi US umorzy tytuły postanowieniem to skieruję wniosek o przyłączenie do komornika sądowego. Jeśli trafi się że komornik nie prowadzi już egzekucji świadczeń alimentacyjnych to wyślę wszczęcie.

Ja bynajmniej tak to rozumiem i tak robię.
karolcii

Napisano: 12 paź 2015, 8:42

a mi tłumaczono, że dla wszystkich starych spraw przyłączenie, natomiast do decyzji na okres zasiłkowy 2015/2016 - wszczęcie
@@@

Napisano: 12 paź 2015, 8:50

A ja zadzwoniłam do komornika u którego mam najwięcej spraw i Pani powiedziała mi tak, że z tym wnioskiem czy bez niego i jakkolwiek bym go nie nazwała ... wszczęcie czy przyłączenie on będzie robił to co do niego należy zgodnie z przepisami swojej i naszej ustawy wiec co tam napisze dla niego nie ma większego znaczenia ...
Najważniejsza i tak jest decyzja o FA
eska 1

Napisano: 12 sie 2016, 9:37

a ma ktoś może wzór wniosku o WSZCZĘCIE?
agam111

Napisano: 12 sie 2016, 9:52

Krótko
wszczęcie- wtedy kiedy nie ma egzekucji komorniczej. Nie ma najczęściej do spraw tzw"starych" , co do których umorzono postępowanie egzekucyjne w administarcji czyli prowadzonych przez US, a w tzw.miedzyczasie wierzycielka umorzyła postępowanie u komornika.
przyłaczenie- do juz toczących sie spraw u komornika. najczęściej wszystkie aktualne wnioski. Przyłaczasz do w momencie uprawomocnienia się decyzji o przyznaniu FA i do wszystkich umorzonych przez US, w których dalej jest egzekucha komornicza
wnioski o wszczęcie najłatwiej mozna ściagnąc ze strtony komornika którego chcesz uszczęsliwić takim wnioskiem. Przeważnie maja zamieszczone wzory na swoich stronach.
Kotbehemot6

Napisano: 12 sie 2016, 9:55

a ja robiłam tak:
WNIOSEK O WSZCZECIE/PRZYLACZENIE ..........

i juz dawno mam wszystkie sprawy zakonczone
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]