Decyzja SKO - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 lis 2016, 15:27

Witam, dostałam decyzję SKO, orzekli, że mam uchylić zaskarżoną decyzję w całości i ponownie rozpatrzeć ponownie. Nie wiem na jakie artykuły się powołać pisząc decyzję uchylającą, może ktoś pomoże???
Ollla

Napisano: 02 lis 2016, 15:54

Nie ty masz uchylić tylko oni uchylili. Ty masz rozpatrzyć ponownie, pewnie dali zalecenia pod koniec decyzji
anna34

Napisano: 03 lis 2016, 12:40

Dokładnie napisali tak: Orzeka
1. uchylić zaskarżoną decyzję w całości
2. przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji.
Tylko to było tak, że pan chciał 500+ na drugie dziecko, a jako pierwsze wpisał sobie te, które z nim nie mieszka, i daliśmy mu odmowę, odwołał się, a SKO stwierdziło, że nie należy mu się na drugie, bo to dziecko nie jest wedle ustawy członkiem jego rodziny, jednakże powinniśmy rozpatrzyć, to jakby wnioskował na pierwsze dziecko (drugie dziecko staje się pierwszym) i sprawdzić czy dostanie. Ale teraz nie wiem, czy wzywać go do poprawiania wniosku, czy jak??? bo na wniosku córka jest drugim dzieckiem???? nie wiem też jak to zrobić w systemie, uchylić mu starą decyzję???? wprowadzić wniosek na nowo i wydać jeszcze raz decyzję????
Ollla

Napisano: 03 lis 2016, 15:59

SKO UCHYLIŁO CI DECYZJĘ, TERAZ MASZ SAM WNIOSEK DO PONOWNEGO ROZPATRZENIA. JEŚLI SPRAWA Z TYM PIERWSZYM DZIECKIEM JEST WYJAŚNIONA I NA PEWNO NIE MIESZKA TO JA WEZWAŁABYM DO POPRAWIENIE WNIOSKU (WYKREŚLENIE NIEMIESZKAJĄCEGO), ZAZNACZENIE, ŻE WNIOSKUJE NA PIERWSZE I SPRAWDZENIE DOCHODÓW RODZINY TZN CZY SPEŁNIAJĄ KRYTERIUM DOCHODOWE.
marlenka5

Napisano: 04 lis 2016, 9:56

Ollla pisze:Dokładnie napisali tak: Orzeka
1. uchylić zaskarżoną decyzję w całości
2. przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji.
Tylko to było tak, że pan chciał 500+ na drugie dziecko, a jako pierwsze wpisał sobie te, które z nim nie mieszka, i daliśmy mu odmowę, odwołał się, a SKO stwierdziło, że nie należy mu się na drugie, bo to dziecko nie jest wedle ustawy członkiem jego rodziny, jednakże powinniśmy rozpatrzyć, to jakby wnioskował na pierwsze dziecko (drugie dziecko staje się pierwszym) i sprawdzić czy dostanie. Ale teraz nie wiem, czy wzywać go do poprawiania wniosku, czy jak??? bo na wniosku córka jest drugim dzieckiem???? nie wiem też jak to zrobić w systemie, uchylić mu starą decyzję???? wprowadzić wniosek na nowo i wydać jeszcze raz decyzję????
Witam w klubie! Mam identyczną sytuację. SKO uchyliło Ci decyzję, czyli Ty już z nią nic nie robisz. Tylko rozpatrujesz wniosek ponownie. Byłam z tym u prawników, powiedzieli że decyzja SKO jest dla nas wiążąca i musimy postąpić tak jak "nakazało" SKO.
MOPSSS

Napisano: 04 lis 2016, 10:05

no ale chyba rozpatrzycie ja w ten sam sposób? w sensie odmowa ( jezeli nie łapie się z dochodu?)
bo tez mam takie kwiatki ;/
zarobiona

Napisano: 04 lis 2016, 10:07

zarobiona pisze:no ale chyba rozpatrzycie ja w ten sam sposób? w sensie odmowa ( jezeli nie łapie się z dochodu?)
bo tez mam takie kwiatki ;/
Tak. Ja już zrobiłam odmowę. I coś czuję że gość znów się odwoła. Ale zrobione jest wg zaleceń SKO, więc mam nadzieję że tym razem SKO utrzyma w mocy.
gopssik

Napisano: 04 lis 2016, 10:43

ja bym jeszcze wszczeła postepowanie przed wydaniem nowej decyzji
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2016, 13:00

wezwać człowieka do wyjaśnienia dać decyzję taką jak poprzednio i moze się nie odwoła a jak się odwoła to od nowa to samo.
Iga2

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x