decyzja SKO czy poprawnie ?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
cotamwtrawiepiszczy
Praktykant
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR,DW,DO,DE,DG
Kontakt:

decyzja SKO czy poprawnie ?

Post autor: cotamwtrawiepiszczy »

Wniosek o świadczenie pielęgnacyjne złożony przez córkę na ojca w listopadzie 2023 r. Niepełnosprawny ojciec jest w związku małżeńskim, jednakże małżonka ma ustalony znaczny stopień niepełnosprawności od 05-10-2023 r. SKO przyznało córce świadczenie pielęgnacyjne od 01-10-2023 r. Czy prawidłowo? Czy nie powinni przyznać świadczenia od 05-10-2023 r., gdyż zgodnie z orzeczeniem, znaczny stopień małżonki przyznany został od 05-10-2023 r.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: decyzja SKO czy poprawnie ?

Post autor: Tom. »

my i moje SKO w takich sytuacjach przyznajemy od daty orzeczenia małżonka
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: Edyttta »

a ja mam taką sprawę. SKO w 2021 r. przyznało kobiecie świadczenie pielęgnacyjne na matkę na czas nieokreślony (orzeczenie na stałe). Matka w związku małżeńskim. Małżonek miał orzeczenie, które mu się kończyło w październiku 2022 r. A SKO przyznało na czas nieokreślony. I zastanawiam się czy słusznie. Czy nie powinno być do października 2022 r.?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

wtedy to było linia orzecznicza, że samo w sobie orzeczenie małżonka nie ma większego znaczenia i SP były przyznawane na zaświadczenie lekarskie małżonka ;) nie wiadomo co ci tam w uzasadnieniu napisali, jak się odnosili tylko do orzeczenia o niepełnosprawności małżonka no to raczej do października :D
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: Edyttta »

wspomniane, że małżonek ma orzeczenie o znacznym do października 2022 r. i tylko tyle na ten temat.... Czytałam, że może przytoczony jakiś wyrok ale nie. Wyroki tylko dot. daty powstania niepełnosprawności......
ODPOWIEDZ